Almanya’nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümetin, “Alman seçmenleri ne düşünürse düşünsün” Ukrayna’nın yanında olduğunu ifade ediyor

0
328

Dışişleri Bakanı Baerbock, sonbahar ve kış aylarında yüksek enerji fiyatlarına karşı protesto gösterileri bekliyor. Ancak Yeşiller Partisi’ne üye olan Baerbock, sokaklardan gelen baskı nedeniyle, Ukrayna politikasında bir değişiklik yapmayı reddediyor. Baerbock’un açıklaması hararetli bir tartışmaya neden oldu. Dışişleri Bakanı Baerbock’a göre, sonbahar ve kış aylarında yüksek enerji fiyatlarına ilişkin olası protestolar, Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasına yol açmayacak.

Baerbock, “Ukrayna halkına, ‘Bize ihtiyacınız olduğu sürece yanınızda olacağız’ sözünü verirsem, o sözümü tutarım. Alman seçmenlerim ne düşünürse düşünsün. Ancak söz verdiğim gibi Ukrayna halkını destekleyeceğim” dedi.

Bakan ayrıca yaklaşan kış mevsimiyle birlikte siyaset için daha fazla zorlukların olacağının farkında: “İnsanlar sokağa çıkacak ve enerji faturalarını ödeyemeyeceklerini söyleyecekler. Bunu önlemek için sosyal önlemler alınmalı.” Ancak Baerbock bundan dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kaldırılmalıdır, demeyeceğini ifade etti. Baerbock, “Ukrayna’nın yanında olacağız ve bu, politikacılar için çok zor olsa bile yaptırımların kışın da sürdürüleceği anlamına geliyor” dedi.

AfD (Almanya İçin Alternatif Partisi) ve Die Linke (Sol Parti) Baerbock’u seçmenlerin iradesini göz ardı etmekle suçladı. Ona, CDU’dan (Hristiyan Demokrat Partisi) da eleştiri geldi. Twitter’da kullanılan #BaerbockReturn ifadesi, geçtiğimiz perşembe günü Almanya’da en çok kullanılan hashtaglerden biriydi.

Baerbock daha önce AB Dışişleri Bakanları’nın gayrı resmi toplantısında AB’nin Rusya politikasının stratejik olarak yeniden düzenlenmesi için kampanya yürütmüştü. Dışişleri Bakanı’nın önerisi dört noktadan oluşuyordu: Almanya’nın kendi savunma kapasitesini güçlendirmesi, Rusya muhaliflerinin desteklemesi, Ukrayna’nın desteklenmesi ve uluslararası hukuku savunmak için uluslararası işbirliği yapılması.

Ayrıca tartışılan konsept içerisinde Ukrayna’ya verilen desteğin bir bedeli olduğu ve bu bedelin tekrar artmasının muhtemel olması da yer alıyor. Bu nedenle stratejik iletişim çabaları, Ukrayna’ya verilen desteğin uzun vadede Avrupa’nın güvenliğini nasıl artıracağını ve yaptırımların neden gerekli ve etkili olduğunu göstermeyi amaçladığı ifade edildi.

Yazılan konseptte ayrıca Ukrayna’yı destekleme amacının ne olması gerektiği de belirtiliyor. “Gelecekteki saldırganlığı önlemek için Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı stratejik bir başarısızlığa dönüşmeli” deniliyor. Bu başarısızlık en geniş anlamıyla tanımlanmakta ve enerji alanında Rusya’dan tamamen bağımsızlaşmayı da içeriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.