“Havayı Kirletme İzni” Meclis Gündeminde

0
934

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında “havayı kirletme izni” olarak nitelendirilen ve hava kirliliğine neden olan kömürlü termik santrallere Haziran 2022 tarihine kadar izin veren teklif, Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edildi.

14 Şubat 2019’da meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilen “termik santrallere havayı kirletme izni” düzenlemesinin yeniden meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Teklif, hava kirliliğine neden olan 15 kömürlü termik santrale dördüncü kez havayı kirletme izni veriyor.

İklimhaber’in aktardığına göre, 2013’ten beri çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmeyen ve mühletleri yasal düzenlemelerle üç defa uzatılan 15 kömürlü termik santrala dördüncü kez havayı kirletme izni verilmek isteniyor, üstelik üç yıl daha. Teklif yasalaşırsa, Türkiye’nin en eski ve kirli santralleri Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye, halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek.

Konu ile ilgili konuşan Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Buket Atlı, “TBMM’deki tüm siyasi partilerin temi̇z hava hakkını talep eden yüz bi̇nlerce i̇nsana, bu santrallere ilişkin 14 Şubat 2019’da verdi̇kleri̇ sözü i̇sti̇snasız bi̇r şeki̇lde yeri̇ne geti̇rmeleri̇ni̇ ve havayı kirletme tasarısını kabul etmemelerini talep ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Temiz Hava Hakkı Platformu üyesi Türk Tabipler Birliği Temsilcisi Doç. Dr. Gamze Varol da “Bu karar bahsi geçen termik santrallerin bulunduğu illerde, başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerin önüne geçmek için atılan önemli bir adım. Sağlık, iki yıl daha beklemez dedik, kazandık. Yetkililerin hava kirliliği konusundaki hassasiyetinin devam etmesini ve hava kirliliğine neden olan kaynakların en aza indirilmesini istiyoruz” dedi.

“Havayı kirletme izni” verilmek istenen, 2’si kamuya 11’i özel sektöre ait işletmeler şu şekilde:

  1. Çanakkale / 18 Mart Çanakkale Termik Santralı
  2. Şırnak / Silopi Elektrik Termik Santralı
  3. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santralı
  4. Karabük / Kardemir Karabük Demir Çelik Termik Santralı
  5. Kütahya / Tunçbilek Termik Santralı
  6. Kütahya / Seyitömer Termik Santralı
  7. Manisa / Soma A Termik Santralı
  8. Manisa / Soma B Termik Santralı
  9. Sivas / Kangal Termik Santralı (1. Ve 2. üniteler)
  10. Zonguldak / Çatalağzı Termik Santralı
  11. Ankara / Çayırhan Termik Santralı
  12. Muğla / Yeniköy Termik Santralı
  13. Muğla / Kemerköy Termik Santralı
  14. Bursa / Orhaneli Termik Santralı
  15. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santralı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.