Küresel gıda krizi ve kıtlık uyarılarına rağmen nükleer silahlanma harcamaları artarak sürüyor

0
385

2021’in her dakikasında dünya çapında nükleer silahlara 156 bin 840 dolar harcandığı ortaya çıktı.

Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya’nın (ICAN) raporuna göre, küresel nükleer silah harcamaları artmaya devam ediyor. ICAN’ın raporuna göre, ABD, Çin, Rusya, Fransa, Hindistan, İsrail, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Pakistan ve İngiltere’nin oluşturduğu nükleer silah sahibi dokuz ülke, bu silahlara bir yıl içinde tahminen toplam 82,4 milyar dolar harcadı. Bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir artış denk düşen nükleer silahlanmada ABD, (2021’de 44,2 milyar dolar) açık ara önde.

Gıda ve enerji kıtlığı gibi sayısız küresel sorun yaşanırken nükleer silahlara bu kadar çok para harcanmasına dikkat çekilen ICAN raporunda, nükleer silah harcamalarının en büyük itici gücünün sözde “güvenlik endişeleri” değil, sermaye sınıfının çıkarları olduğu belirtiliyor. Raporda, tüm bu nükleer silahlanma harcamalarının herhangi bir çatışmadan caydırmak için hiçbir işe yaramadığı ve Avrupa’daki son jeopolitik olayların nükleer silahlanmadan kazanç elde eden sermaye gruplarının kârlarını artırdığı ifade ediliyor.

Bazı ABD’li silah tüccarlarının nükleer silahlarla ilgili ihalelerden servet elde ettiklerini belirten rapora göre Honeywell International, 2021’de nükleer ihalelerden 6,2 milyar dolar kazandı ve lobi faaliyetlerine 7 milyon dolar daha harcadı. Northrop Grumman ihalelerden 5 milyar dolar kazandı ve lobicilik için 11,6 milyon dolar harcadı. Lockheed Martin, nükleer silah ihalelerinden 1,9 milyar dolar aldı ve lobicilik için 16,9 milyon dolar harcadı.

Raporun yazarları, binlerce ihaleyi, raporu ve lobi açıklamalarını inceledikten sonra, birkaç özel şirketin 2021’de toplam 30,2 milyar dolarlık nükleer silah ihalesi aldığı sonucuna ulaştı. ICAN raporunda “lobicilik” finansmanına dair şu ifadelere yer verildi: “Bu şirketler, karar alıcıları savunmaya daha fazla para harcattırmak için 117 milyon dolarlık lobi harcaması yaptı. Ayrıca nükleer silahlarla ilgili siyasal çözümler hakkında araştırma yapan ve yazan büyük düşünce kuruluşlarının çoğuna 10 milyon dolara yakın para harcadılar.”

İsveç merkezli Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan raporda da ülkelerin gelecek 10 yıl içerisinde nükleer cephaneliklerini arttırma eğiliminde olduğu belirtilmişti.

RIA haber ajansına açıklamalarda bulunanRusya Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya ve ABD arasındaki nükleer silah kontrol anlaşmasının uzatılması gerektiğini söyledi. Peskov, ABD ile Rusya arasında Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (START) tartışılması ve uzatılması gerektiğini söyledi. Peskov, “Bu konu küresel güvenlik ve Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü askeri operasyon bu konudan kaçınmak için bir sebep değil” dedi.

Kaynak: BirGün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.