Okul ile devrimci mücadeleyi birleştirmek – 4

0
589

Okul ile devrimci mücadele arasında genellikle birbirini dıştalayan bir ilişki kurulur. Tahsil genelde öğrencilerin mücadeleden uzaklaşmasının gerekçesi haline gelir: Mücadele eden öğrencilerin bir çoğu ise okullarından uzaklaşmaktadırlar. Ne yazık ki politik aktif öğrencilerin pek çoğu için okul bitince yani mezun olunca mücadele de biter. Aşağıdaki söyleşileri okul ile mücadelenin birleştirilebileceği ve birleştirilmesi gerektiği düşüncesiyle yürütüyoruz.Odak Dergisi

ODAK: Kendini tanıtır mısın?

Ben İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Zeki. Tekirdağ’da ve İstanbul’da yaşıyorum.

ODAK: Okul ile devrimci mücadeleyi nasıl birleştiriyorsun? Bu, öğrenimini ve mücadeleni nasıl etkiliyor?

Okulumuz devrim kültürünün geçmişteki en büyük destekçilerindendi. Zamanla bu devrim kültürü yerini devrim karşıtlığına bıraktı. Ben bir Tarih öğrencisi olarak geçmişte yaşanılanlar ile kendime bir yol çiziyor ve bu yol üzerinde mücadeleme ışık olmaya çalışıyorum. Bu durum öğrenimim için bana henüz bir zorluk yaratmadı fakat kendi bölümümde de olmak üzere benim gibi birçok devrimcinin geçtiğimiz yıllarda üniversiteden uzaklaştırıldığını ve cezaevine girdiğini görmüş bulundum. Bu tutum benim mücadelem için bir olumsuzluk yaratmıyor çünkü bu mücadele yolunda benim gibi bireyler değil ülkemizin çıkarı önemlidir.

ODAK: Çevrendeki insanlarla kendini bu konuda nasıl karşılaştırabilirsin?

Çevremde yıllardır süren iktidarın başarısız olmasına rağmen hala bu duruma karşı bir söylemde bulunmayan, evinde yiyecek ekmeği dahi olmamasına rağmen buna mücadele ruhuyla yaklaşmayarak aynı şekilde oyunu veren insanlar var fakat onlar da halkın birer parçası ve bu mücadelemiz onların da kurtuluşunu esas alıyor. Onlar olmasa bile onlardan sonraki nesli daha ileri görüşlü yapmak için çabalıyorum.

ODAK: Okul seçimini hangi amaçlarla ve nasıl yaptın?

Okul seçimimde ilk ölçeğim eğitim kalitesiydi. Daha sonrasında ise bu okulun benim fikirlerim gibi fikirlere yaklaşımını değerlendirdim. İlk hedefim olan ODTÜ Tarih bölümünü az bir farkla tutturamadım. Daha sonraki tercihim olan ve devrim kültürünün yapıtaşlarından İstanbul Üniversitesi’ni kazandım. Bir Tarih bölümü öğrencisi olarak okulumuzdaki dayanışma ve eylem ruhunun benim kişisel gelişimimde etken noktalardan biri olacağını düşündüm ve şu an içinde bulunduğum halde de büyük bir katkı sağladığını düşünüyorum.

ODAK: Tanıdığın öğrenciler seçimlerini hangi amaçlarla ve nasıl yapıyor?

Genel olarak kendi tercihlerini okulların gösterdiği eğitim kalitesine ve okulun bulunduğu şehrin imkanlarına göre şekillendiriyorlar. Aynı zamanda Erasmus, denklik, yüksek lisans ve akademik kadro da bu seçimde etkili oluyor.

ODAK: Tahsilde öğrendiklerini mücadelede, mücadelede öğrendiklerini okul hayatında nasıl kullanıyorsun?

Eğitim alanında edindiğim bilgiler sonucunda hayatımı yönlendirmek ve geçmişteki olayların mücadelede sonuçlarını şu anki durum ile karşılaştırarak yol çizmeme yarıyor. Mücadele ederken öğrendiğim otoritenin bulunduğu kurumun her zaman haklı olmadığı gerçeği ile daha idealist kararlar almam ve bizi fikirleriyle manipüle etmek isteyen hocalarıma karşı kendi görüşümü sunmam kolaylaştı.

ODAK: Gençlere öğrenim ile mücadeleyi birleştirme konusunda ne tavsiye edersin?

İnsanlar sizi durdurmak için her şeyi önünüze engel olarak çıkartabilir. Gerçekten isteyip istemediğinizi çıkan o engeli aşmak için harcadığınız emek ile anlayabilirsiniz. Devrim sadece eylemle yapılmaz ve bana göre okumak en büyük eylem ve devrimdir. Gelecekte sizler aydınlık yüz olacaksınız ve insanlar sizleri örnek alacak. Bu sayede içinde bulunduğunuz mücadeleyi gelecek nesillere aktararak otoritenin baskın olmadığı bir yaşam kurmak sizin elinizde. Kendi yolunuzda yürüyün ve kendi doğrularınızı savunun. Sorgulanmayan hiçbir fikir tam olarak doğru değildir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.