Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu: “Dünya hızla Soğuk Savaş dönemindekinden daha tehlikeli yeni bir cepheleşmeye sürükleniyor”

0
639

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu,
uluslararası yükümlülüklere saygının yerini tek taraflı yaptırımlar ve birilerinin kendi kurallarına göre uydurduğu belirli bir düzenin aldığını belirterek “Dünya hızla Soğuk Savaş dönemindekinden daha tehlikeli yeni bir cepheleşmeye sürükleniyor” dedi.

22-24 Haziran tarihlerindeki 9. Uluslararası Moskova Güvenlik Konferansı çerçevesinde konuşan Şoygu, “Son yıllarda giderek daha da büyük çaplı bir şekilde füze savunma sistemleri konuşlandırıldığını, bu sistemlere saldırı silahlarının eşlik ettiğini görüyoruz. Rus uzmanlar Asya-Pasifik bölgesinde füze savunma sistemlerinin istikrarsızlaştırıcı rol oynadığı konusunda birçok kez uyardı. Duruma ilişkin değerlendirmelerimiz, Avrupa’da da tamamıyla doğrulandı. Bölgedeki füze savunma sistemleri NATO tarafından Rusya’yı zapt etme unsurlarından biri olarak sunuluyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Asya’da orta menzilli füze konuşlandırmasının Rusya’nın doğu bölgelerini tehdit ettiğini söyleyen Şoygu, “Askeri açıdan bakıldığında, saldırı füzelerinin füze savunma sistemleri ile bir araya getirilmesi, sadece bölgede değil, tüm dünyada güç dengesini değiştirebilir. Orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin bir karar alınırsa, bu durum Rusya’nın doğu bölgeleri için de tehlike teşkil edecektir” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu,
Defender Europe tatbikatı ile İttifak’ın doğu kanadında saldırı operasyonlarının tatbik edildiğini kaydederek,
 “Kuzey Atlantik İttifakı, yüksek hazırlıklı birlik sayısını artırıyor, Rusya ve Belarus Birlik Devleti sınırlarına hızlıca asker göndermeye yönelik güzergahlar geliştiriyor”  dedi.

Avrupa’daki silahların kontrolünün büyük ölçüde ABD’nin elinde olduğuna dikkat çeken Şoygu “Silah kontrolü konusu da dahil olmak üzere Avrupa’daki durumun ne yönde gelişeceği büyük ölçüde ABD’ye bağlı. Rusya ve ABD liderlerinin kısa süre önce Cenevre’de yaptığı görüşmede elde edilen sonuçlarla stratejik diyaloğun yeniden başlatılmasının mümkün olduğu doğrulandı. Bu alanda birçok sorun birikti ve bunların çözümü için iki tarafın da endişe ve çıkarlarının dikkate alınması gerekiyor” dedi.

Şoygu, “Çeşitli türden terör örgütleri bölgesel güvenlik için başlıca tehdit unsuru. IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğratılmasının ardından, eğitilmiş olan militanların başka ülkelere göçleri arttı. Bunların büyük kısmı Libya’ya yerleşti. Terör hücreleri Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mozambik’te de kendini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Şoygu’ya göre, Afganistan’daki durumun çözüme kavuşturulması için acil kararların alınması ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğine değinerek, İran ve Pakistan’da dahil Afganistan’a sınırı olan tüm ülkelerin bulunduğu Şanghay İşbirliği Örgütü çerçevesindeki imkanların da harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İslamabad ile Tahran arasında işbirliği olmadan ‘Afganistan düğümünü’ çözmenin imkansız olduğunu belirten Şoygu, NATO’nun 20 yıldır ülkede bir sonuca ulaşamadığını, İttifak’ın güçlerini çekmesinin ardından iç savaş çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

Şoygu, Brüksel’deki NATO zirve öncesinde Ukrayna’nın Donbass’ta yeni bir krizi kışkırttığını, Brüksel’in Rusya-NATO Konseyi çerçevesinde sürdürülmesini teklif ettiği resmi diyaloğun da ikili ilişkilerdeki gerginliği azaltmadığı görüşünü savundu. Şoygu ayrıca, bazı Avrupa ülkelerinin de Rusya ile gerginliğin tırmanmasından yana olduğunu belirtti.

Kaynak: Sputnik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.