Teknik rapor açıklandı: Giresun’da sel felaketi göz göre göre gelmiş

0
871

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) 22 Ağustos’ta Giresun’da meydana gelen ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 kişinin hala kayıp olduğu sel felaketiyle ilgili teknik rapor hazırladı.

TOD’un hazırladığı raporda sel felaketinin göz göre göre geldiği, bölgedeki doğa tahribatının yıkımı getirdiği ifade edilirken, HES, yapılaşma, ormansızlaştırma gibi faktörlerin felaketin habercisi olduğuna dikkat çekildi.

Birgün’de yer alan habere göre, sel felaketinin yaşandığı Batlama, Aksu, Yağlıdere ve Harşıt derelerinin su toplanma havzalarında yapılan incelemelerde, fındık arazisi için orman alanlarının tahrip edildiği belirtildi. Ayrıca fındık bahçelerinin imarı işlemlerinde çıkarılan dal ve sürgünlerin arazideki çukurluklara, ya da dere içlerine taşınarak yığıldığı, bu artıkların sürüklenerek menfezleri tıkadığı tespit edildi.

Odun üretiminin artmasının da felaketin etkisini arttırdığı ifade edilen raporda, “Devlet ormanlarında yapılan aşırı odun üretimi nedeniyle ormanların kapalılık dereceleri düşürülmüş, bu da ormanların su tutma kapasitesini azaltmış ve özellikle yağan yağmur sularının ağaç tepeleri yerine doğrudan toprağa şiddetli bir şekilde düşmesine yol açmıştır.” denildi.

Giresun’da 7 tane inşaatı devam eden, 38 tane de faal HES’in olduğu hatırlatılan raporda, çevresel etki değerlendirme raporlarının bilimsel verilere dayanmadığı ve bu raporların bağımsız uzmanlarca hazırlanmadığı ifade edildi.

Bölge halkının itirazlarına dikkat edilmediği belirtilen TOD raporunda, “HES’lerin inşası ve bu HES’ler için açılan ulaşım yollarının geçtiği orman alanlarındaki ağaçların kesilmesi ile orman alanlarının daraltıldığı, bu inşaatlardan çıkan hafriyat, moloz, ağaç kök ve dallarının yamaçlardan aşağı atıldığı, bunların menfez ve köprülerin tıkanmasına sebep olduğu anlaşılmıştır.” ifadesine yer verildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.