Anayasa Mahkemesi’nden karar: “Siyasi tutuklulara gazete verilmemesi hak ihlalidir”

0
398

Anayasa Mahkemesi (AYM), aralarında BirGün, Evrensel’in de olduğu çok sayıda gazete ve derginin çeşitli nüshalarının siyasi tutsaklara verilmemesine dair yapılan bin 809 başvuruyu toplu olarak inceleyerek, ihlal kararı verdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Gökhan Altay’ın haberine göre, Aydınlık, BirGün, Cumhuriyet, Evrensel, Karar, Milli Gazete, Ortadoğu, Özgürlükçü Demokrasi, Özgür Gelecek, Yeni Yaşam ve Yeni Asya isimli gazete ve dergilerin 2017-2020 tarihleri arasında tutuklulara verilmemesine ilişkin çok sayıda başvurunun “kabul edilebilirlik ve esas incelemesinin” birlikte yapılmasına karar verildiğini belirten AYM, başvuru belgelerinin bir örneğini bilgi için Adalet Bakanlığı’na göndererek görüş istedi. AYM, gazete ve dergilerin “örgüt propagandası”, “kurum güvenliğini tehlikeye düşürecek nevide içeriğe sahip olmak”, “kişileri açlık grevi gibi kanunsuz eylemlere özendirdiği” ve “devlete meydan okuma” gerekçeleriyle tutsaklara verilmediğine işaret ederek, başvurucuların yaptıkları itirazların ise reddedildiğini hatırlattı. 

AYM kararında, Adalet Bakanlığı’nın, “(…) ilgili yayınların terör örgütünün açık propagandası niteliğinde olduğunun anlaşıldığı, idarenin ceza infaz kurumunun güvenliğini sağlama yönündeki takdir marjı da göz önünde bulundurulduğunda başvurucuların hüküm giymiş olduğu terör suçu nedeniyle bu tarzda yayınlara izin verilmesinin kurum güvenliğini tehlikeye sokma ihtimalinin mevcut olduğu” görüşüne de yer verildi.

AYM kararının “değerlendirme” kısmında, başvuruların dayanaktan yoksun olmadığı belirtilerek, “(…) kabul edilemezliğine karar verilmesini gerektirecek başka bir neden de bulunmadığı anlaşılan, hukuka aykırı gerekçelerle başvurucuların süreli yayın satın alma taleplerinin reddedilmesinin ifade özgürlüklerini ihlal ettiği şikâyeti yönünden başvurunun kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi gerekir. Başvurucuların ifade özgürlüğüne ilişkin söz konusu şikâyetleri dışındaki tüm iddialar yönünden başvurunun kabul edilemez olduğu” ifade edildi.

AYM kararında, süreli yayınların tutuklulara teslim edilmemesinin “haber veya fikir alma özgürlüğüne, dolayısıyla ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu kabul edilmiştir” vurgusuna yer verildi. AYM’nin “tutuklu ve hükümlülerin ücretini ödeyerek satın almak istedikleri süreli yayınların ceza infaz kurumlarına kabulü konusunda uygulamadan kaynaklanan bir yapısal sorun olduğu gerekçesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna vardığı” kaydedildi. Ayrıca kararda, ifade özgürlüğünün ihlali nedeniyle manevi zararları karşılığında başvurucuların her birine 500’er lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.