Hasan Türkmen’i saygı ve sevgiyle anıyoruz

0
338

Hasan Türkmen, Sivas’ın Divriği ilçesi Hamo Çimen köyünde 18 Mayıs 1959’da Alevi-Kürt bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin 1967’de İstanbul’da göç etmesiyle birlikte eğitim hayatına İstanbul’da devam etti.

1970’lerin başında Türkiye’de devrimci mücadele yükselişe geçti, bu Türkiye’de işçi sınıfının ve yoksul halkların kurtuluş umudu oldu. Ardından 12 Mart 1971 askeri faşist cunta iktidarı ele aldı. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de Mahir Çayan ve yoldaşlarını katlettiler. 6 Mayıs 1972’de Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını idam ettiler. 18 Mayıs 1973’te İbrahim Kaypakkaya Diyarbakır zindanında işkenceyle katlettiler.

Devrimciler askeri faşist cunta tarafından katledildiler ama devrimci mücadele yeniden işçi sınıfının ve halkların kurtuluş umudu olmaya devam etti. İşte bu koşullarda Hasan Türkmen’de devrimci mücadeleden etkilenerek, Yeni Levent Lisesi’nde okuduğu yıllarda Mahir Çayan’ın kurduğu THKP-C’nin mücadelesinden etkilenerek Dev-Genç saflarında devrimci mücadelede yerini aldı.

Hasan Türkmen, devrimci mücadeledeki kararlılığıyla ön plana çıkınca lise yıllarında defalarca sivil faşistlerin saldırısına uğradı. Gültepe’de bir yoldaşıyla birlikte minibüsün içindeyken sivil faşistlerin silahlı saldırısına uğradı. Yoldaşı ağır yaralandı ve aylarca tedavi gördü. Hasan Türkmen ise yara almadan bu saldırıdan kurtuldu. Bu saldırılar karşısında yılmadı, tekrar kararlı mücadelesine devam etti. 1977 yılında Dev-Genç’in üçe bölünüp ayrışmasıyla Hasan Türkmen, Otonom Dev-Genç saflarında devrimci mücadeleye devam etti.

12 Eylül 1980 askeri faşist cuntasından sonra yakalanıp, zindana atıldı. Zindanlarda devrimci tutsaklara yapılan saldırılarda defalarca işkence gördü. Bu saldırıların birinde kolu kırıldı. Yine zindanlarda yılmadan devrimci mücadelesine devam etti. Askeri faşist cuntanın, zindanlarda dayattığı tek tip elbise giydirme girişimine karşı direnişlerle, açlık grevleriyle karşı koydu. Mücadeleyi sonuna kadar sürdürdü.

Hasan Türkmen 24 Kasım 1983 yılında, 12 Eylül döneminde yattığı zindandan serbest bırakıldı. 12 Eylül askeri faşist cuntasının saldırıları sonucu dağılmış olan Otonom Dev-Genç grubundaki arkadaşlarıyla tartışıp konuştular. Yeniden devrimci mücadelede nasıl bir mücadelenin içinde yer alırız, diye görüşüp tartıştılar. Bu görüşmeler, tartışmalar sonuçlanmadan; Hasan Türkmen devrimci mücadele azminden hiçbir şey kaybetmeden 23 Haziran 1990 yılında elim bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Hasan Türkmen; devrimci kararlılığıyla, mücadeleci kişiliğiyle bizlere, bir devrimci duruşu miras bıraktı. Devrimci mücadelesini ve anısını saygıyla anıyoruz.

23 Haziran 2024

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.