Fransa’da Tek Tip Elbiseye Karşı Eylem

0
1797

IMG_1648Paris’te “Tek Tip Elbiseye Karşı Mücadele İnisiyatifi” bir süredir tartışılan ve hazırlıklarının yapıldığı tek tip elbise uygulamasını protesto etti. ”Tek Tip Elbise’ye Karşı Direniş Faşizme Karşı Direniştir” sloganı ile biraraya gelen kurumlar Paris Notre Damme kilisesinin bahçesinde buluştular. Okunan basın açıklamasından sonra hazırlanan pankart Sein Nehirinin üstündeki köprülerden birisine asılarak eylem son buldu.

IMG_1667Eylem de aynı zamanda 3 Ağustos’tan beri iade talebi ile İspanya’da bulunan Odak Dergisi’nin yazarı Hamza Yalçın da unutulmadı. Onun için hazırlanan pankart da  köprüye asıldı.
Eylem de okunan basın açıklaması:


IMG_1676“TEK TİP ELBİSE DİRENİŞİ FAŞİZME KARŞI DİRENİŞTİR

Dostlar, yoldaşlar

Tek tip elbise giydirme faşizmin uygulamalarının bir parçası olarak görülmelidir. Sadece tutsaklara yönelik bir saldırı olarak görülmesi yanlıştır. Faşizmin halka ve tüm demokrasi güçlerine saldırısının yeni bir boyutu olmaktadır. Faşizm bırakalım dışarıda, zindanlarda bile kendine karşı direnecek iradeli hiç kimseyi görmek istemiyor.

AKP ile birlikte faşizm uygulamaları had safhaya ulaştı. Bugün burada 12 Eylül dönemınde de uygulanmaya çalışılan Tek Tip Elbise uygulamasını protesto etmek üzere toplandık. Fakat tek sorun tek tip elbise değil. Bu ülkenin tektipleştirilmesinin bir başka ayağıdır.
Tek tip elbise uygulaması Türkiye’de ilk olarak 1983 yılında ortaya çıktığı ve 1987, 2003 yıllarında da gündeme getirildi. Tek tip elbise; mahpusun tüm kişilik haklarını gasp eden, hem fiziki hem manevi varlığını yok etmeyi amaç edinmiş sistemli bir işkence olarak uygulanmıştır.

Ancak siyasi tutukluların uzun ve zor bir direnişi sonrasında devlet bu uygulamadan geri adım attı. Tek tip elbise uygulamasının dayatıldığı tarihlerde, siyasi tutuklular açlık grevleri ve değişik eylemlerle direndiler. Bundan dolayı tutuklular, ağır işkenceye maruz kaldılar, yine de zorla giydirilen elbiseleri yırtarak iç çamaşırları ile duruşmalara çıkmıışlardı. Mahkeme heyetleri, mahpusların kan revan içinde ve iç çamaşırları ile karşılarına çıkmalarının uzun zaman ya görmezden geldiler ya da kararları ile işkenceyi meşrulaştırdılar.

Bugün bir kez daha bunların yaşanacağı bir üreç ile karşı karşıyayız. Faşizim toplumun en diri ve dirençli kesimi olan devrici tutsaklara saldırmaya hazırlanıyor.
Faşist iktidar toplumu açlık, yoksulluk, katliamlar, gözaltılar, tutuklamalar ve sürgünler ile baskı altına alıp kontrol mekanizmasını en üst dereceye çıkarmıs durumda. Bunda ciddi oranda başarılı da oldu. Ancak en büyük korkusu devrimciler ve devrimci tutsaklar olduğu için şimdi hedefine onları aldı. Bir taratfan devrimciliği yasadışılığa iterken diğer taraftan da tutuklamalar ve işkenceler ile ezmeye çalışıyor.

Tek tip elbise dayatması da bunun bir parçasıdır. Amaçları toplumun en direngen kesimini ezmektir. Ancak geçmişte olduığu gibi yine devrimcilerin direnişi ile karşılaşacaklar ve amaçlarına ulasamayacaklar. AKP bunun farkında ancak amacı devrimcilerin gücünü zayıflatmaktır.

Bundan dolayı bizlere çok iş düşüyor. Devlet onların sesini kısmaya çalıştıkça biz daha gür bir sesle haykıracağız onların sesi biz olacağız.

Avrupa da Nazi uygulamalarına benzediği için yasaklanan bu uygulamayı Türkiye ABD’nin Guatamalo Cezaevi uygulamalarını örnek alarak uygulamaya koymaya çalışıyor.

Ama daha önce haykırdık yine haykırıyoruz:

Tek tip elbiseyi giymedik, giymeyeceğiz!
Baskılarınız ve tehditleriniz bizi yıldıramaz, biz kazanacağız!
TEK TİP ELBİSEYE KARŞI MÜCADELE İNSİYATİF”

02.09.2017

Odak Dergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.