Almanya Dışişleri: “NATO’daki kararların çoğu Washington’da alınıyor. İttifakın Avrupa kanadı güçlendirilmeli”

0
1017

ABD’ nin işgal ettiği Afganistan’dan çekilmesinin ardından yönetimi Taliban’ın ele geçirmesiyle başlayan eleştiriler NATO ittifakındaki çatlağı büyütecek gibi görünüyor.

Alman Spiegel dergisine açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, NATO’nun temel görevi dışındaki uluslararası misyonların tartışmaya açılmasını istedi. İttifak’ın Avrupa kanadının güçlendirilmesi ve ABD’ye bağımlılığının azaltılması gerektiğine vurgu yapan Maas, NATO’daki kararların çoğunun Washington’da alındığını ve Brüksel’in söz hakkının neredeyse bulunmadığına işaret etti. 

ABD’de başkan kim olursa olsun sadece Washington’ un kararlarını uygulama tehlikesinin doğduğuna dikkat çeken Maas, “Gerçek şu ki; biz, ABD olmadan zorlu uluslararası misyonları yürütecek durumda olmadığımız için Amerikalılar çok şeye karar veriyor ve biz takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Maas, görevimiz; barışı, insan haklarına uyulmasını sağlamak mı? Bunun bir parçası, yönetim sistemimizi ihraç etmek mi? Bu, Afganistan’da kesinlikle başarısız oldu” diye konuştu. Maas, Afganistan’da yaşanan fiyaskonun dünyada dış politika ve güvenlik politikaları alanında sorumluluktan tamamen kaçılması anlamına gelmemesi gerektiğini de belirtirken “Ancak Afganistan’da yaşananların bir daha tekrarlanmasına izin verilmemelidir” dedi.

Afganistan konusunda Alman dış istihbarat servisi BND’ye de eleştiriler yönelten Dışişleri Bakanı Maas, diğer istihbarat servisleri gibi BND’nin de durumu yanlış değerlendirdiğinin açığa çıktığını belirtti. BND, Amerikan istihbaratından gelen bilgiler doğrultusunda hareket ederek kendi değerlendirmelerini yapmadığı yönünde eleştirilere hedef olmuştu.

Afganistan’daki durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afganistan’da 20 yıl süren uluslararası misyonun “arzu edilen sonuçlara ulaşamadığını” söylemişti. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği’nde de Afganistan için NATO tarihinin hezimetlerinden tepkisi dikkat çekmişti. “NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiği” çıkışı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2018’de bir Avrupa ordusu kurulmasına ilişkin sözlerine Berlin’den destek gelmişti. 

Wall Street Journal’ın haberinde ise ABD’nin Kâbil Büyükelçiliği’nde görevli diplomatların, bir ay önce Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ı ülkeden çekilmenin hemen ardından başkentin Taliban’ın eline geçebileceği konusunda uyardıkları iddia edildi. Habere göre, Taliban’ın hızlı ilerleyişi ve Afgan güvenlik güçlerinin çöküşü karşısında bakanlık uyarıldı ve krizi yöneterek tahliyeleri hızlandırmak için önerilerde bulunuldu.

Kaynak: Cumhuriyet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.