EĞİTİM ve DAYANIŞMA HAREKETİ SELANİK’TE DÖRDÜNCÜ YAZ KAMPINI GERÇEKLEŞTİRDİ

0
1235

 Eğitim ve Dayanışma Hareketi olarak Yunanistan’ın Selanik şehrinde dördüncü kez biraraya geldik. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımız ve dostlarımızla bu sene de dayanışma ve birlik içerisinde on gün geçirdik. Kampımızı nasıl hazırladık, nelere özen gösterdik, nelerde eksik kaldık; siz okuyucularımızla paylaşmak istedik.

Yaz Kampına Hazırlık

Kampa hazırlanmak için yedi kişilik bir ekip kuruldu ve ekip günlük programı, nöbetçi çizelgesi, panel-gezi programı ve katılımcılar için yemek menüsü hazırlayarak kendi arasında görev paylaşımı yaptı. Kampın ilk günü hazırlanan bu program, kampa katılanlara sunuldu ve katılanların fikirleri alınarak programa son şekli verildi.

Ulaşım

Kampta katılımcılar için ulaşım imkanı sağladık. Özellikle çocuklu ve yaşlı katılımcılarımız açısından ulaşım imkanı önemliydi.  

Konaklama

Yerimiz üç ve altı kişilik odalar  olmak üzere iki seçenekliydi. Yaz kampımıza çocuklu ailelerimiz de katıldığı için  öncelikli olarak üç kişilik odalarımızı çocuklu ailelerimize verdik. Geri kalan odalarımızı diğer katılımcılara bölüştürdük. Ayrıca bir odamızı komün odası yaparak orada çeşitli konuları tartışabilecek  alan yarattık.

Program

Günlük programımız sabah sporu ile başlıyordu ve ardından hep birlikte kahvaltı yapıyorduk.

Öğlen saatleri arasında önceden belirlediğimiz ve katılanlara sunduğumuz konuları tartıştık. Katılım konuya göre değişiklik gösterdi.

Fakat en ilgi çeken konularımız çevre ve veganlık konusuydu. Bu yaz kampımızda sadece tartışmadık, tartıştığımız bir konuyu pratikte hayata da geçirerek yaşadığımız yerde farkındalık yaratmaya çalıştık. Genç arkadaşlarımızdan gelen insiyatif ile sahile atılan çöpleri hep birlikte temizledik.

Nöbet Sistemimiz

Kampta nöbet sistemi kurduk. Sistemimizin amacı hem ortak yaşama katkı sunmak hem de birbirini tanımayan insanların biraraya gelerek kaynaşmasıydı. Nöbet sistemimizde her bölgeden farklı yaşlarda arkadaşlar biraraya gelerek sabah ve akşam yemeği hazırladı. Nöbetimiz sabah kahvaltısıyla başlarken akşam yemeği bulaşıklarının yıkanmasıyla sona erdi. Bununla beraber öğle yemeği için mutfağımız herkese açıktı. Öğle saatlerinde acıkan katılımcılar, bir gün öncesinden hazırlanan yemekleri yiyebiliyordu.

Geziler

Bu seneki yaz kampımızda geziler düzenledik. Her yıl Selanik şehrine ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Afitos adlı tursitlik bölgeye yaptığımız gezilerin yanında patronsuz fabrika ile örnek teşkil eden Vio Me fabrikasını da ekledik. Bu seneki en güzel gezilerimizden biri  bu oldu. İşçi komitesinden bir arkadaş bize fabrikanın işgal sürecini anlattı. Ardından ürettikleri ürünlerden satın alarak hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedik.

Bunun birlikte tekne gezisi düzenledik ve hep birlikte Selanik şehrinin güzel koylarını gezdik.

Bölgedeki Yunanlı dostlarımızla, esnafla ilişkilerimizi geliştirmeye devam ettik. Kültürlerimizin benzer özellikler taşıması birbirimizi daha iyi anlamamıza sebep oldu. Öyle ki onlarla beraber akşamları halaylar çektik, sirtekiler oynadık.

Bu sene kampımızda teknolojiden de daha sık yararlandık. Yanımızda getirdiğimiz sinevizyon ile hem sunumlarımızı gerçekleştirdik hem de hep birlikte Persepolis filmini izledik.

Turnavalar

Her yıl yaptığımız geleneksel tavla turnavımızın yanında bu sene bir de santranç turnavası düzenledik. Eşleşmeler yapıldıktan sonra her gün oynan bir turnuva maçıyla şampiyonlarımızı belirledik.

Eksikliklerimiz

Bu sene çocuk ve genç katılımcılarımız fazla idi. Onlara yönelik program yaratma kısmında eksik kalmış olsak da gençler düzenlenen tartışma toplantılarına ilgiyle katıldılar ve söz aldılar. Ayrıca hem kendi aralarında hem de daha ileri yaştaki katılımcılarla çeşitli faaliyetlerde görev aldılar. Farklı ülkelerden gelen ve birbirini tanımayan çocuk misafirlerimiz birbirini tanıdı ve birlikte güzel vakit geçirdi. Yemek menümüz geçen seneye göre şeker hastalarına, çocuklara, gençlere, veganlara hitap eden yemekleri barındırsa da kısmen eksik kaldığımız yerler olduğuna karar verdik.

Günlük programın, bölgelerden gelen arkadaşların çok daha uzun süre öncesinden görüşlerine sunulamaması bir eksikliğimizdi. Yaşanılan bir takım aksaklıklardan ötürü programda değişikliğe gitmemiz, katılımcılar tarafından zaman zaman eleştirildi.

Yaz kampımıza bu sene mücadelenin yükünü omuzluyan annelerimizi, ailelerimizi de katmak istemiştik. Çeşitli nedenlerden dolayı bunu yapamadık.

Geçen günlerde kaybettiğimiz Güley Teyze’miz çok istemiş olmasına rağmen hastalığı sebebiyle  bu seneki yaz kampına katılamamıştı. Onun eksikliğini hissettik…

Sonuç

Her yıl hatalarımızdan yola çıkarak bir sonraki sene için daha programlı bir yaz kampı yapmaya çalışıyoruz. Kampın beşinci gününde ve son gününde katılımcılarla birlikte kamp değerlendirmesi yaptık ve aldığımız olumlu eleştiriler bizleri sevindirdi. Hemen hemen her katılımcı böyle bir kampa tekrar gelmek istediğini, dayanışmanın hakim olduğu bu güzel havayı tekrar solumak istediklerini belirttiler.

Eksikliklerimiz, hatalarımız mutlaka oluyor. Fakat on gün yarattığımız bu ortak yaşam, hataların büyük görünmesini engellerken bizleri bir sonraki sene için motive ediyor.

Seneye gerçekleştireceğimiz 6’ncı Eğitim ve Dayanışma Yaz Kampı’na tüm dostlarımızı bekleriz.

Seda Şanlıer

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.