ABD, petrol açığını Venezuela’ya yönelik yaptırımları hafifletmekte buldu

0
276

Venezuela’da hükümet ile muhalefetin müzakerelere yeniden başlamasının ardından
ABD, petrol şirketi Chevron’a Venezuela’da petrol üretimine devam edebilmesi için yetki verdi. Anlaşma kapsamında Venezuela’nın ulusal petrol şirketi PDVSA, petrol satışlarından kâr elde etmeyecek ve gelirler Chevron’a olan borçları ödemek için kullanılacak.

Petrol yaptırımlarının gevşetilmesi, Washington’un Venezuela hükümetine karşı tavrında büyük bir değişiklik yaptığı anlamına gelirken bu gelişmede Rus enerji ürünlerine dönük kısıtlamaların yarattığı sonuçlar etkili oldu.

MUHALEFET VE HÜKÜMET MASADA

Dün, Venezuela hükümeti ve muhalefetin temsilcileri Meksika’da bir yıl önce askıya alınan siyasi müzakerelere geri döndü. Taraflar, altyapı ve eğitim için yurtdışında dondurulmuş Venezuela fonlarını serbest bırakmayı amaçlayan 3 milyar dolarlık bir insani yardım anlaşması imzaladı.

Aynı dakikalarda ise ABD Hazine Bakanlığı Venezuela’ya dönük petrol yaptırımlarını hafiflettiğini duyurdu. Hazine yaptığı açıklamada, “Bu eylem, ABD’nin Venezuela halkının acılarını hafifleten ve demokrasinin restorasyonunu destekleyen somut adımlara dayalı olarak yaptırımları hafifletme yönündeki uzun süredir devam eden politikasını yansıtıyor” dedi.

DURUM DEĞİŞEBİLİR

Dün gazetecilerle bir araya gelen üst düzey bir ABD yönetimi yetkilisi, “Maduro rejimi iyi niyetle müzakere etmez veya taahhütlerini yerine getirmezse” altı aylık lisansın değişebileceğini söyledi. Yetkili bu hamleyle birlikte Venezuela petrolünün karaborsadan ‘şeffaf, meşru kanallara’ kayacağını belirtti. Yetkili, bu kararın küresel petrol piyasalarında yaşanan sorunlar nedeniyle alındığı iddialarını yalanladı ve bu hamlenin fiyatları etkilemeyeceğini söyledi.

YAPTIRIMLAR NEDENİYLE ÜRETİM DÜŞMÜŞTÜ

Venezuela dünyanın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip ülke konumunda bulunuyor. Ülke bir zamanlar günde 3 milyon varilden fazla petrol üretiyordu. Ancak yıllarca ülkede yaşanan sorunlar ve ABD yaptırımlarından sonra bugün üretim günde 1 milyon varilin çok altında.

Houston merkezli Baker Enstitüsü’nde Venezuelalı bir enerji politikası uzmanı olan Francisco Monaldi, Chevron’un üretiminin birkaç ay içinde günde 50 bin varilden 100 bin varile çıkabileceğini belirtti.

NE OLDU?

ABD daha önce Nicolas Maduro’yu başkanlık koltuğundan indirmeye çalışmış, 2019’da seçimlerin hileli olduğunu ileri sürerek muhalefet lideri Juan Guaidó’yu ülkenin lideri olarak tanımıştı. Donald Trump yönetiminin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında Chevron’un ham petrol ihraç etmesine veya operasyonlarını genişletmesine izin verilmezken yalnızca Venezuela’daki varlıklarını korumasına izin verildi.

Caracas hükümeti ile muhalefet arasındaki görüşmelerse Eylül 2021’de başladı. Ancak Maduro hükümeti Alex Saab’ın kara para aklama suçlamasıyla ABD’ye iade edilmesinin ardından yalnızca bir ay sonra görüşmelerden çekildi.

Diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşının ardından ham petrol piyasasında yaşanan artış ABD petrol fiyatlarını bu yılın başlarında rekor bir seviyeye yükseltmiş ve son 40 yılın en yüksek enflasyonunu körüklemişti.

Joe Biden yönetimi ise bu yıl Rusya-Ukrayna savaşının ardından petrol fiyatlarındaki artışla mücadele etmek için Rus enerjisine alternatifler aramaya başlamıştı. Böylece Veneuzela petrolüne dönük ihtiyaç ABD’nin yaptırımları kaldırmasına vesile oldu.

Kaynak: Sözcü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.