AKP’den Bir Sahtekarlık Daha: Kalıcı OHAL

0
1457

15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek yürürlüğe konulan OHAL ve KHK’larla iki yılı aşkındır ülkeyi bir karmaşaya sürükleyen AKP yeni bir sahtekarlığa daha imza attı.
AKP Grup Başkan Vekilinin bugün yaptığı açıklamaya göre, OHAL’in 18 Temmuz’da kaldırılacağı duyuruldu. Ardından AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifinin de Meclis Başkan Vekilliğine verdiklerini belirtti. 27 maddeden oluşan teklif, 18 Temmuz’da sona erecek OHAL uygulamalarının devamı niteliğini taşıyacak. Teklif yasalaşırsa OHAL uygulamaları kalkmak bir yana resmen yasalaşmış olacak ve 3 yıl boyunca yürürlükte olacak. Bu yasalara göre yapılan düzenlemeler şu şekilde;

*Valiler kamu düzenini veya güvenliğini bozacağını düşündüğü kişiler hakkında 15 günü geçmemek kaydıyla ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı sınırlayabilecek. Belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek. Ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

*Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda gece yapılacak gösteri ve yürüyüşlere ilişkin düzenleme söz konusu olacak. Saat 24.00’e kadar yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerine “Vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak.” ibaresi eklenecek.

*Sulh ceza hakimi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, askeri birlik komutanı veya askeri kurum amirinin ya da birim amirinin yazılı emri üzerine kişilerin üstleri, araçları, özel kağıtları veya eşyası aranabilecek. Ayrıca hakim veya birlik komutanının yazılı emri ile jandarma hizmet binaları ve eklentilerinde, askerlik yapan erbaş ve erlerin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranabilecek.

*Gözaltı sürelerine ilişkin yapılan düzenlemede, kişinin yakalandığı yerden en yakın hakim veya mahkemeye götürüldüğü süre dışında gözaltı süresi 2 gün olacak. Toplu olarak işlenen suçlarda bu süre 4 günü geçemeyecek. Ancak “Delil toplanmasındaki güçlük ve dosyanın kapsamlı olması” gibi gerekçelerle gözaltı süresi en fazla iki kere uzatılabilecek. Gözaltı uzatma kararı 2 gün ve 4 gün sürelerine bağlı kalınarak, cumhuriyet savcısının istemi üzerine, yakalanan kişi dinlenerek hakim tarafından verilebilecek.

*Önümüzdeki 3 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığında oluşturulan komisyonlar tarafından kurumlar kamu çalışanlarının görevine son verebilecek.

*Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 30. maddesine “MİT’in tarafı olduğu hukuk uyuşmazlıklarında, dava şartı olarak öngörülen ara buluculuk dahil, ara buluculuk usulü uygulanmaz.”, “MİT, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışındadır.” ibareleri eklenecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.