AKP iktidarı yerel seçimlerde yaşadığı yenilginin ardından kamuda tasarruf paketini açıkladı. Açıklanan pakette Saray’a, KÖİ projelerine ve sermayeye sağlanan imtiyazlara ise dokunulmadı.
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Tedbirlerin üç yıl ile sınırlı kalacağı ifade edildi.
BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre paket kapsamında 3 yıl boyunca yalnızca emekli olanlar kadar kamuya yeni personel alınacak. Pakete göre kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek. Bunun yanında kamuda 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. 3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak.
Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut sosyal tesisler ise ekonomiye kazandırılacak. Temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak. Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar hariç; gezi, kokteyl, yemek gibi faaliyetler düzenlenmeyecek. Eşantiyon hediyeler yasaklanacak.
Kamu harcamalarında “tasarruf, harcama disiplini ve yatırımlarda verimlilik” olarak üç başlıkta toplanan tedbirler yerel yönetimler dâhil TBMM hariç tüm kamuyu kapsayacak. Ancak sunumda Saray’ın harcamalarına ilişkin bir madde yer almadı. AKP iktidarlarında denetimsizliğin, israfın simgesi olarak öne çıkan ve sadece AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılabilen örtülü ödenek harcamalarına değinilmedi. Örtülü ödenek harcaması, seçim öncesi Ocak-Şubat-Mart döneminde 2 milyar 504 milyon TL’ye ulaştı. Şubat ayı 1 milyar 896 milyon TL ile ay bazında kırılan rekor ile tarihe geçti.
Vergi istisnalarına “tedbir” yok!
Tasarruf tedbirleri paketinin içeriğinde vergi harcamaları da yer almadı. 2024 yılında 2 trilyon 210 milyar TL vergi harcaması öngörülüyor. “Vergi indirimi, muafiyeti, istisnası” adı altında sermaye kesimi, bu yıl 8 trilyon 437 milyar TL olarak tahmin edilen bütçe gelirinin yüzde 26’sı düzeyinde vergiden muaf tutulacak.
KÖİ projeleri devam ediyor
Geçiş garantisi verilen köprü ve otoyolları inşa eden şirketler de tasarruf paketinin kapsamına girmedi. Kamu özel iş birliği projeleri tasarruf tedbirlerine dâhil edilmedi. Ancak 2024’te bütçesinden, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli ile yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine toplam 162 milyar 435 milyon lira ödenecek. Orta Vadeli Program’da (OVP) esas alınan ortalama dolar kuruna göre bu projeler için 2024 sonunda toplamda 4,7 milyar dolar ödenecek.
Vakıflar da gündeme alınmadı
Bütçede “Kar amacı gütmeyen kuruluşlar” ana başlığı altında belirtilen dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık olarak isimlendirilen kuruluşlara aktarılan kamu kaynaklarına da değinilmedi. Yılın ilk üç ayında bu kalemden 1,3 milyar liraya ulaşan kaynak aktarımı yapıldı.