Almanya’da Kültürel Etkinliklere Katılım Projesi Tanıtıldı

0
1187

Mehmet Tanlı-Almanya

Almanya’ nın Ahlen şehrinde Almanların düzenlediği kültürel etkinliklere göçmenlerin neden hiç katılmadığı ya da çok az katılmalarıyla ilgili sürdürülen “Kültür herkes için, herkesle birlikte” adlı araştırma projesi Ahlen Belediye binası toplantı salonunda kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım toplantısına sosyal alanda çalışanlar, politikacılar, farklı kurumlardan daire yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Ahlen’ de büyük bir sosyal kurum olan “Innosozial’ın” himayesi altında gerçekleşen araştırma projesini, 3 dönem Ahlen Belediye Başkanlığı yapan Benedikt Ruhmöller yürüttü.

Belediyenin toplantı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısı Innosozial’ın müdürü Dietmar Zöller’in katılımcıları selamlamasıyla başladı. Zöller “Şu anda Ahlen’ de yaşayan insanların yüzde 38’i göçmen kökenli. Bu oran 2050 yılında yüzde 50’lere ulaşacak. Kültürel katılım nasıl artırılır, bunun için hangi politikalar nasıl oluşacak, dernekler, sivil toplum bu konuda ne düşünüyor işte tüm bunları bu projeyle araştırmak, geleceğe ışık tutmak istedik. Kültürel etkinliklere göçmenlerin de katılımı birlikte yaşam adına ve tüm toplumu ilgilendiren bir olay. Buna seyirci kalamazdık. Var olan durumun değişmesi gerekiyor. Bunun için her iki tarafın da atması gereken adımlar var. Bu projeyi araştıran Benedikt Ruhmöller ve ona yardımcı olan Hatice Yeşilyaprak ile Ergül Aydemir’e teşekkür ediyorum’’ dedi.

“Kurumların kültürlere açılması gerekiyor”

Daha sonra kürsüye gelen Proje Müdürü Benedik Ruhmöller, kültürel etkinliklere katılımı artırmak için kentin her ferdine hitap eden kültürel sunumlar, şenlikler, toplantılar yapılmasını, tüm kurumların kültürler arası açılım için çalışma yapmasını, çok şeffaf biçimde göçmen kurumlarıyla kültürel çalışma anlaşmaları yapılmasını, göçmenlerin katıldıkları etkinliklerde dışlanmamasını, “hoşgeldin kültürü” atmosferi yaratılması gerektiğini savundu. Ruhmöller “Dünkü ünlü Hollandalı Sanatçı Hermann van Veen’in Ahlen konserinde 700 konuk arasında 10-12 kişi göçmen kökenliydi. Bu çok az bir katılım. Değişmesi gerekiyor” dedi.

Toplantının son soru- cevap bölümünde de Ahlen belediyesi sosyal, gençlik ve uyum Dairesi Müdürü Ulla Woltering ise, “Karnaval, atıcılık dernekleri gibi bazı derneklerinin etkinliklerinde son derece kadın düşmanı sözler duyuyorum bu konuda ben bir kadın olarak çok rahatsızım. Bu tip derneklerin kısa vadede göçmenlere kapılarını açmaları çok zor görünüyor.” derken; Ahlen Uyum Meclisi başkanı İlkay Danışmaz ve söz alan bir çok katılımcı, kültürel diyalog için önce küçük adımlar atılmasını bu nedenle Alman tarafına da büyük görevler düştüğünü, her şeyin önce iyi komşulukla, bahçelerde buluşmayla başlaması gerektiğini savundu. Proje başkanı Ruhmöller, Ahlen’ de çok dilli, çok kültürlü kitap envanterine sahip şehir kütüphanesini, Innososyal’ın her yıl düzenlediği enternasyonal bir şenlik olan “Ahlen bayrak çekiyor”u’’, Fiesta Meksikaner şenliğini ve BÜZ Ahlen’i örnek kütürel çalışma olarak gösterdi. Araştırmayı anlatan, farklı uzmanlarla yapılan röportajların da içinde bulunduğu bir kitap katılımcılara dağıtıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.