BİR BAŞKADIR

0
1652

Devrim AKDENİZ

12 Kasım’da Netflix’de “Hakan: Muhafız” ve “Atiye” dizilerinden sonra yeni bir Türk dizisi daha gösterime girdi. “Bir Başkadır” isimli bu yeni dizinin yönetmeni 1977 doğumlu Berkun Oya. Dizi, Oya’nın ikinci yönetmenlik deneyimi. Dizide Öykü Karayel (Meryem), Funda Eryiğit (Ruhiye), Tülin Özen (Gülbin), Settar Tanrıöğen (Ali Sadi Hoca), Nur Sürer (Feray) ve Nesrin Cevadzade (Melisa) gibi oyuncular rol alıyor.

İlk sezonu 8 bölümden oluşan dizinin ikinci sezonunun çıkıp çıkmayacağı ise belli değil. Dizide türban, laiklik, Kürt sorunu gibi kimi siyasi ve güncel sorunlara değiniliyor. Evrensel’de dizi ile ilgili yorumlarını yazan Şenay Aydemir, yazısında diziyi fazlasıyla “yerli ve milli” bulduğunu belirterek, dizinin bütün gücünü de zaafını da bu özellikten aldığını belirtti. Ekrenella yazarı Yiğit Kahraman ise diziyi çok sert eleştirdi. Bir başka yorumda bulunan Foti Benlisoy ise dizinin iktidar ilişkilerinin üzerini empati, sevgi, karşılıklı anlayış ve bağışlayıcılık gibi temalarla örttüğünü belirtti.

Dizideki yabancı ve yerli şarkılardan seçilen müzikler de oldukça ilgi çekti. Özellikle Ferdi Özbeğen şarkılarıyla biten kimi bölümlerde nostalji rüzgarları esti.

Dizide Defne Kayalar’ın canlandırdığı Psikiyatrist Peri, laik ve türbanlılara karşı önyargıyla davranan bir aileden geliyor. Sınıfsal olarak da zengin, boğazda bir yalıda yaşıyorlar. Tülin Özen’in canlandırdığı Gülbin ise Peri’nin meslektaşı. Eğitimli ve kendi ayakları üzerinde durabilen, bilinçli bir Kürt kadını rolü çizilmiş. Gülbin’in sevgilisi Sinan (Ali Yücesoy) da zengin bir lümpen rolünde, rezidansta yaşamını sürdürüyor. Derya Karadaş tarafından canlandırılan Gülbin’in ablası Gülhan, filmi izleyenler tarafından “tipik AKP’li Kürt kadını” benzetmesine layık görüldü. Gülhan bunca soruna rağmen çareyi dinde bulmuş bir kadın. Kız kardeşinin eğitimli, kendisini geliştirmiş yönlerini çekemiyor. Sık sık bu sebeple kavgalar yaşıyor. Kavgalar, yönetmenin çokça eleştirilen sahnelerinden oldu.

Filmin ana karakteri Meryem’in abisi, sistemin istediği bir ataerkil tip olarak çiziliyor. Aynı zamanda Sinan’ın evinde gündelikçi olarak çalışan Meryem, bayılma şikayetleri yaşaması üzerine psikiyatra gidiyor. Yengesi Ruhiye ise küçük yaşta tecavüze maruz kalmıştır. Bu nedenle bunalıma girer, intihara kalkışır. Köyüne gider, tecavüzcüsü ile yüzleşir. Köydeki Ali Sadi Hoca’nın evlatlık olan kızı Hayrunnisa, eşcinsel LGBT bir bireydir. Film, senaryosu ve oyuncularıyla yaşamın her tonunu yansıtmaya çalışmaktadır.

Bir Başkadır’ı gerçekçi bulanlar kadar gerçekçi bulmayanlar da olmuş. Filmdeki karakterlerin davranışları bir kişinin davranışı mı yoksa toplumsal mı, bunun yorumunun ise biraz muamma olduğu görülüyor. Filmde yine de çıkarılacak, yorumlanacak çok şey olduğu görülüyor. Geç kalanlara izlemelerini tavsiye ederim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.