Gar katliamını yapan canlı bombaların çıktığı hücre evinde görüntüleri olan 30 şüphelinin ismi 7 yıldır tespit edilemedi

0
271

Ankara Gar Katliamı’nı yapan canlı bombaların kaldığı Gaziantep’te bulunan hücre evine girip çıktığı tespit edilen ve görüntüleri bulunan 30 şüphelinin isminin 7 yıldır “tespit edilemediği” belirtildi.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre gar katliamı davasına bakan mahkemenin 2018’de yaptığı suç duyurusuna karşın savcılık ve emniyet, katliamda rolleri olduğu düşünülen bu IŞİD’lilerin kimliğini belirleyemedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün incelemesi sürerken Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı ise savcılığa “Elimizde yeni bilgi/fotoğraf yok” şeklinde yanıt gönderdi. Savcılık soruşturmaya ilişkin gizlilik kararı aldı. Gar davası avukatlarından Senem Doğanoğlu da “Delillerin karartılması endişemiz” diyor.

Soruşturma kapsamında Gazintep’in Güneykent Mahallesi’nde bulunan Alya Sitesi’nin güvenlik kamera görüntülerine el konuldu. Ayrıca, örgüte ait Gaziantep’deki bir deponun girişindeki kamere görüntüleri de toplatıldı. Görüntülerde, Yunus Durmaz’ın yanı sıra bombacıları Ankara’ya getiren yardımcısı Halil İbrahim Durgun, Hacı Ali Durmaz, Mehmet Kadir Cebael, Metin Akaltın, Talha Güneş ve bombacı Yunus Emre Alagöz gibi IŞİD üyelerinin kimliği tespit edildi. Kimliği belirlenenler, Gar katliamı davasında sanık olarak yargılandı, mahkûm edildi.

X1-X30, Y1-Y2: Soruşturmadaki 32 kişi

Ancak kamera görüntülerinde 32 ayrı kişinin kimliği belirlenemedi. Savcılığın talebi üzerine bilirkişiler, görüntülerdeki bu kişileri X ve Y diye tek tek numaralandırdı. Bu kapsamda X1’den X30’a kadar ve Y1’den Y2’ye kadar numara verildi. 

Gar davasına bakan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bu süreçte Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden 2018’de IŞİD’lilerin fotoğraflarını istedi. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü de 94 İŞİD üyesinin kimlik bilgisi ile bu kişilere ait fotoğraflı teşhis albümünü gönderdi. Mahkeme, bunun üzerine X-Y’lerin kimliklerin belirlenmesi ve Gar katliamıyla ilişkilerinin olup olmadığının araştırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

Sadece ikisinin kimliği tespit edildi

Suç duyurusu üzerine 2018’de soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT’e yazı yazdı. Bu süreçte yalnızca X17 olarak kodlanan kişinin Burak Ormanoğlu olduğu ve dava kapsamında tutuklu olduğu; X3’ün ise Hasan Hüseyin Uğur olduğu ve Suriye’deki çatışmalarda öldüğü bildirildi. Soruşturma kapsamında diğer IŞİD’lilerin kimliği ise belirlenemedi.

“Delillerin karartılması endişemiz”

DW Türkçe’ye konuşan Gar davasında müşteki avukatlarından Senem Doğanoğlu, şüpheli IŞİD’lilerin kimlik tespiti için dosyanın yüz tanıma sistemine gittiğini ve bugüne kadar başkaca herhangi bir işlem yapılmadığını belirterek, “Hatta dosyaya kısıtlama kararı yeni getirildi” dedi. Doğanoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sonuç olarak katliamın failleri ile ilgili 19 kişiye ceza verdik, 16 kişi hakkında da yargılamaya devam ediyoruz diyen bir mekanizma var önümüzde. Bizim suç duyurularımız ve kamuoyunun gayretiyle açılan soruşturmada ilerleme olmadı ve dahası ilerleme olursa da bilmemize engel oluyorlar. Delillerin karartılması endişemiz, devam eden yargılamada delillerin saklanması, ihbarların gizlenmesi ve değerlendirilmemiş olması göz önünde bulundurulduğunda oldukça gerçekçi. Katliamın IŞİD’li faillerini araştırılmaması devletin sorumluluğu meselemizde hala başladığımız yerdeyiz düşüncesine sebep olsa da bir yandan aslında bu sorumluluk gizleme şeklinde de bir kez daha ortaya çıkıyor.”

Talepleri üzerine IŞİD’in Türkiye emiri olduğu belirtilen Ebu Zeyneb kod adlı IŞİD yöneticisiyle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu anımsatan Doğanoğlu, ancak bu dosyada da hiç bir işlem yapılmadığını belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.