Side’de Antik Tiyatroya Mescit ve Tuvalet Yaptılar

0
1344

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side’de, Roma dönemine ait antik tiyatronun içine dışı ahşap kaplamalı prefabrik yapılar yerleştirildi.

Müze Uygulamaları Daire Başkanlığı’na bağlı Örenyerleri Şube Müdürlüğü tarafından “yasaya aykırı” olarak yerleştirilen prefabrik yapıların atık su boruları ise, antik tiyatro alanında bulunan tarihi eserler üzerinden uzatılarak, kanalizasyon hattına bağlandı.

Biri çocuk bakım ve mescit ünitesi, diğeri de tuvalet olarak kullanılmak üzere yerleştirilen ahşap kaplama prefabrik yapılar ve tamamı dışarıda olan 60 metrelik atık su boru hattıyla ilgili uygulama, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 23 Mayıs tarihli toplantısında “olumlu” kararı sonrasında yaklaşık 20 gün önce yapıldı.

Birinci Derecede Arkeolojik Sit Alanı’nda yer alan Side Antik Tiyatrosu girişindeki prefabrik yapılara ilişkin projenin uygun olduğuna dair alınan karar sonrasında, iki yapı ve atık gider boru hattı, antik tiyatro duvarlarının hemen yanına ve tarihi eserler içine yerleştirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) Antalya Şube Başkanı Seyfi Turan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre SİT alanlarına çivi bile çakılmasının yasaya aykırı olduğunu belirterek, “2863 sayılı kanunun 9’uncu maddesinde, ‘Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında, her çeşit inşai ve fiziki müdahalede bulunmak, bunları yeniden kullanıma açmak veya kullanımlarını değiştirmek yasaktır. Onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılır’ ifadeleri yer alıyor. Tamamen yasaklanan bir işi oraya yapmışlar.” diye konuştu.

Açıklamasının devamında bu görüntü kirliliğinin kaldırılmasını talep eden Turan, “Boru, tarihi eserlerin üzerinden geçiyor. Orası turistlerin de yoğun kullandığı geçiş yolu. Karşı durduğumuz taraflardan biri de o çirkinliğin görünmemesi. Resmi Gazetede yayımlanan kanunda da ‘kesinlikle bozulmaması’ diyor. Burada baktığımızda hem tarihi eserde görüntü kirliliği yaşanmış, hem de kanuna aykırı bir uygulama yapılmış. Bunların kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.