Stephen Hawking öldü

    0
    1831

    Dünyaca ünlü astro-fizikçi ve yazar Stephen Hawkin’in bu sabah 76 yalında hayatını kaybettiği öğrenildi.

    Hawking’in ölümünü aile sözcüleri aktarırken; çocukları Lucy, Robert ve Tim de yaptıkları açıklamalarda derin üzüntü duyduklarını ifade ettiler.

    Hawking, Cambridge Üniversitesi’nde öğrenciyken yakalandığı motor nöron hastalığı olan ALS nedeniyle neredeyse vücudunun hiçbir kısmını kullanamıyor, insanlar ile kendisi için geliştirilen özel bir bilgisayar sistemi ile iletişim kuruyordu.

    Hawking, Albert Einstein’dan sondaki en büyük deha olarak görülürken; kuantum fiziği, kara delikler üzerine ve yaptığı araştırmaları ve yazdığı makaleler ile kitaplar 40’ın üzerinde dile çevrilmişti.

    Sıkı bir savaş karşıtı, bir anti-kapitalist

    Hawking, Londra’da düzenlenen Vietnam işgali eylemlerinde (bastonlu)

    Hawking, bilimsel çalışmaları ve makaleleri yanında; emperyalist işgallere karşı cesurca itirazları, vicdanı ve kapitalizmi eleştiren yazıları ile de tanınıyordu.

    1969 yılında daha gençken ve henüz yürüyebilmesinde tam engel yokken, Vietnam savaşına karşı bastonlarıyla katıldığı eylemden tanınıyordu Hawking.

    Gençliğinde katıldığı işgal karşıtı eylemlerden 30 yıl sonra, ABD’nin Irak’ı işgaline de aynı cesurlukta karşı çıkabilmişti. Tüm dünya, Irak’ta nükleer silah uydurması ile işgale kılıf ararken, Hawking net şekilde itirazını dile getirmişti. Bununla birlikte İsrail’e karşı boykot ve yaptırım geliştirmeye çalışan BDS hareketine katılmış, Filistin’e desteğini açıkça ifade etmişti.

    Hawking, makineleşmenin kapitalistçe kullanımı için ise “Eğer ihtiyacımız olan her şeyi makineler üretirse, sonuç, şeylerin nasıl dağıtılacağına göre belirlenecek. Eğer makinelerin ürettiği zenginlik paylaşılırsa herkes konforlu bir dinlence içinde yaşayacak; ama makinelere sahip olanlar, zenginliğin yeniden dağıtılmasına karşı başarılı biçimde lobi yaparsa, çoğu insan müthiş yoksul olacak. Şu ana kadar, ikinci seçenek baskın çıkmış görünüyor; teknoloji giderek artan bir eşitsizliğe yol açıyor.” şeklindeki görüşleriyle biliniyordu.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.