Zonguldak Alaplı halkı maden yağmasına karşı eylem düzenledi

0
92

Zonguldak’ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde sınırında kalan toplamda 3 bin 500 hektarlık alan için Mavera Madencilik’e altın arama ruhsatı verilmesini protesto eden yurttaşlar maden yağmasına hayır dedi.

Alaplı ve Devrek ilçelerinde maden ruhsatı alan Mavera Madencilik, Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı’ya sınır olan Akçakoca’nın köylerinde 1774 hektarlık ve Devrek’in Ahmetoğlu köyünde 1737 hektarlık orman alanında altın aranacak.

Dün Alaplı’ya bağlı Belen köyündeki maden sahasında bir araya gelen Zonguldaklılar, maden yağmasına hayır dedi. Akçakoca, Devrek, Çaycuma ve Ereğli ilçelerinden yaşam savunucularının, TİP Ereğli İlçe Başkanı, CHP Ereğli ve Alaplı İlçe Başkanları, DSP Alaplı İlçe Başkanı, CHP Milletvekili Eylem Ertuğrul, TEMA Devrek Temsilcisinin destek verdiği eylemde
Av. Yakup Okumuşoğlu ve Av. Pemebe Mine Yılmaz, hukuki süreç hakkında bilgi verdi.

Maden şirketine “Gelmeyin, Istemiyoruz” diyen yöre halkı adına şu açıklama yapıldı:

“Bizim yaşadığımız köyler, Nesiller boyunca fındık ve ormancılık ile yaşamını devam ettirdi. Maden aranacak olan bölge ve çevresindeki köylerde, yaklaşık bin aile yaşamını fındık bahçelerinden elde ettikleri gelir ile devam ettiriyor.
Maden aranacak bölgede olan köylerimizde ve bölgede doğala hayatın yok edilmesi , ormanların ve diğer canlıların zarar görmesinden endişe duyuyoruz.

Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar ve Kasımlı Köyleri maden sahasının içinde kalmaktadır. Komşu ilçe Akçakoca’ya bağlı birçok köy maden sahasından etkilenecektir.

Maden arama ve çıkarılması düşünülen ormanlık alanlarda, kestane meşesi, ceviz gibi ağaç türleri ile birlikte nesli tükenmekte olan diğer canlılar mevcuttur. Derelerimizde kırmız benekli alabalık türleri görülmektedir. Birçok Endemik bitki çeşitleri mevcuttur. DSİ tarafından inşa edilen içme suyu göletlerimiz maden sahası içinde kalmaktadır.

Yerin altını üstüne çeviren, on binlerce ağaç ve orman canlısını yok edecek olan ,sularımızı ve çevreyi etkileyecek olan Açık madenciliği istemiyoruz.

Yakın bir Zamanda Erzincan İliç İlçesindeki gibi bir çevre ve doğa katliamı yaşanmasını istemiyoruz.
Gelecek nesillere ve doğal hayta sözümüz var.

Köyümüzü, ormanlarımızı, tarlamızı ,sularımızı yağmalatamayacağız. Mavera Madencilik adına verilen maden arama ruhsatının iptali için tüm bölge halkı olarak avukatlara toplu vekalet vermeye başlıyoruz.

Burada yaşam alanlarımıza, mahkemelerde davamıza sahip çıkacağız.

Mavera Madencilik’e sesleniyoruz: Gelmeyin istemiyoruz. Ormanlarımızı size vermeyiz.

Enerji Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bizlere sormadan verdiğiniz ruhsatı iptal edin.

Siyanür ile yaşamak istemiyoruz. İliç olmak istemiyoruz.

Alaplı, Devrek, Akçakoca ve tüm Batı Karadeniz Bölgesi olarak hep birlikte; maden ve talana hayır diyoruz.”

2015-2019 yılları arasında Kanada menşeli Centerra Gold’un yerli ortağı Öksüt Madencilik tarafından da altın arandığını hatırlatan halk, Mavera Madencilik’in de uluslararası maden şirketlerinin taşeronu olduğundan şüphe etmediklerini ifade etti.

Kaynak: Sendika.Org

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.