Adana’da saya işçileri iş bıraktı: “Patronun cebine milyonlar giriyorken, benim cebime 10 bin lira girmiyor, talebimiz kabul edilene kadar iş başı yapmıyoruz”

0
282

Adana’da parça başı ücretlerine zam talep eden sayacılar ve saya işçileri, talepleri kabul edilene kadar iş bıraktı.

Evrensel’den Volkan Pekal’in haberine göre, Adana Büyük Saat civarında bulunan arastada üretim yapan ve her geçen gün üretim masrafları ve hayat şartları ağırlaşan sayacılar ve saya işçileri parça başı üretim yaptıkları atölyelerin zam taleplerini kabul etmemesi üzerine iş bıraktı. İşçiler temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ücret talep ediyor.

“Arkadaşlarımız mağdur olmasın diye evden kefen paramı getirdim”

Greve çıkan işçilerden Şerif usta, “78 liraya aldığımız kömür şu an 150 lira. 60-70 kuruşa aldığımız odunun kilosu 3,5-4 lira olmuş. 1,5 liraya yediğimiz ekmek 4 lira oldu. Öğle yemeğinde tavuk döner yiyoruz. 11 liradan 27 liraya çıktı. Dönerci haber göndermiş, yılbaşından sonra da 30 liranı üzerinde olacakmış. Sadece eve ve işyerine gelen elektrik faturası bin 600 lira. Bu sene arkadaşlarımız mağdur olmasın diye evden kefen paramı getirdim” ifadelerini kullandı.

“Patron milyonlar kazanıyor, bizim cebimize 10 bin lira girmiyor”

10-15  dolara ayakkabı satan firmanın bugün 35 dolardan 60 dolara kadar ayakkabı sattığını ifade eden Rezzan isimli sayacı, “Bir çift ayakkabının maliyeti en fazla 200-300 lira. Fazlasının imkanı yok. Tek çiftten atölyecinin cebine giren para 700 liraya kadar dayanıyorken benim cebime 15 lira kalıyor. Aradaki fark bu. Haftalık 5 bin çift yapıyor. Bugün onun cebine milyonlar giriyorken, ben sabah 8’de başlayıp 9.30-10.00’a kadar kalıyorum, benim cebime 10 bin lira ya giriyor, ya girmiyor. Sosyal faaliyet yok. İplik fiyatı olmuş, 30 lira, iğne fiyatı olmuş 30 lira” diye konuştu.

“Yıllardır bu meslekteyim, binebileceğim bir bisikletim yok”

Ücretler düşük olduğu için işçilerin de mesleği bırakmaya başladığını ifade eden Ramazan isimli işçi ise şöyle konuştu: ‘Ben senin yanında çalışacağıma asgari ücrete çalışırım’ diyorlar. Bu insanlara yeterli haftalık veremezsek meslekte eleman kalmaz. Yıllardır bu meslekteyim binebileceğim bir bisikletim yok. Ustalara bakıyorsun her yıl bir tane araba değiştiriyorlar, her yıl bir villa alıyorlar. Bu değirmenin suyu nereden akıyor? Benim sırtımdan kazanıyorlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.