Avrupa Uyuşturucu Raporu: Türkiye uyuşturucuya bağlı genç ölümlerde ilk üçte

0
706

Uyuşturucunun önemli geçiş yeri haline gelen Türkiye, Avrupa Uyuşturu Raporu sonuçlarına göre uyuşturucuya bağlı genç ölümlerinde artık ilk üçte yer alıyor. Avrupa genelinde metamfetamine bağlı ölümlerde ise Türkiye ikinci sırada geliyor. 

Raporu değerlendiren Prof. Dr. Külteğin Ögel,
Kovid-19 salgının ilk dönemi sayılan 2020’de uyuşturucu madde kullanımında bir düşüş yaşandığını ancak 2021’de artış eğrisinin sürdüğüne dikkat çekerek “Türkiye maalesef artık geçiş veya köprü değil kullanıcı ülke konumunda. Birçok kentimizde metamfetamin zehrinin tuzağına düşen gençleri görüyoruz” dedi.

Türkiye’de eroin kullanımında da bir artış olduğunu belirten Ögel, “Dünyada önümüzdeki dönemde sentetik opiyat dediğimiz ilaç şeklindeki zehir türevlerinin tüketiminde ciddi artışlar göreceğiz. ABD’de sentetik opiyat bağımlılığı ve ölüm oranları ciddi artıyor. Bu ülkeden dalga dalga yayılım olacaktır” diye konuştu. Prof. Dr. Ögel ayrıca, “Avrupa uyuşturucu raporuna göre Türkiye’de ölüm oranları azalıyor gözükse de maalesef uyuşturucuya bağlı genç ölümlerinde ilk üçteyiz. Türkiye’deki uyuşturucu madde kullanımında büyük bir değişim yaşanıyor. Bonzai belasının yerini bağımlıların ‘met’ diye tanımladığı metamfetamin almış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul, Adana ve Ankara’nın madde bağımlı sayısının yüksek olduğu kentler olduğunu vurgulayan Ögel, “İstanbul’da en kötü durumdaki ilçe ve semtler Esenyurt, Küçükçekmece, Sefaköy, Yenibosna, Pendik ve Tuzla olarak öne çıkıyor. İstanbul’da en sorunlu yerleşim bölgesi Esenyurt. Şu an en büyük bela metamfetamin kullanımındaki patlama. Kristal toz şeklindeki bu zehir, nörotoksik olduğundan beyindeki dopamin ve seratonin nöronlarına zarar veriyor. Bağımlıların tamamında akıl hastalığı, beyin fonksiyonlarının çöküşünü görüyoruz” dedi.

Kaynak: Milliyet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.