İsveç’in Göteborg şehrinde yüksek öğrenim öğrencileri 14 Mayıs’tan bu yana Filistin’e destek amacıyla eylemdeler. Şehirde Filistin yanlıları haftada 2 ve bazen üç kez gösteri yapıyorlar.
Dayanışma eylemleri bir sonuç verdi ve Göteborg Belediyesi 13 Haziran’da İsrail mallarını boykot etme kararı aldı. Direnişte yer almış olan öğrencilerden Julius Andersson ile görüştük.
Kendini tanıtır mısın?
Babamın tarafından Türk kökenliyim ama annem İsveçli. Tüm hayatımı İsveç’te yaşadım. Şimdi Chalmers Üniversitesi’nde elektrik mühendisliğini okuyorum. İkinci seneyi bitirdim.
Okulunuzda direniş nasıl başladı ve ne durumda?
Başlangıçta Chalmers öğrencileri Göteborg Üniversitesi öğrencileriyle beraber Göteborg Üniversitesi’nde başladı. Sadece Göteborg’da değil aynı günde İsveç’in değişik şehirlerinde başladı. Sonra üç gün sonra Chalmers öğrencileri direnişi Chalmers okuluna taşıdı. Böylece direniş Göteborg’da iki ayrı okulda birden sürdü.
Öğrenciler ne istiyor?
Eylemin yedi talebi var:
1. Acil ateşkes çağrısında bulunulsun.
2. İsrail’le akademik ilişkiler kesilsin.
3. Okul Filistin’den yana tutum alarak Filistin halkına desteğini Filistin bayrağıyla göstersin.
4. Gazze’deki eğitim kurumlarının yeniden inşası desteklensin.
5. Filistinli öğrencilere burs sağlansın.
6. İsrail’in soykırımı, apartheid uygulaması ve işgali boykot edilsin.
7. İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki saldırıları kamuoyu önünde kınansın.
Sonuç olarak Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı alınan tavırın Filistin konusunda İsrail’e karşı da alınması isteniyor.
Göteborg Üniversitesi’nde durum nasıl?
Göteborg Üniversitesi önündeki çadır kampı daha kalabalık. Çok merkezi bir yerde. Dolayısıyla çok insan geliyor. Bir ara Siyonistler oraya gübre attı ama öğrenciler onları durdurdular.
Bu iki okuldaki öğrenciler direnişçilere nasıl bakıyor?
Genel olarak çok pasif. İsveç’in direniş kültürü sanıyorum Türkiye’ninden daha zayıf. “Sizi destekliyoruz’’ diyen öğrenciler var ama eylem olarak bir şey yapmıyorlar. Birkaç tane de Siyonist var ama direnişe karşı pek ses çıkarmadılar.
Direnişçiler kamuoyunu ve öğrencileri etkilemek için neler yapıyorlar?
Burada var olduğumuzu gösteriyoruz. Öylece halk görüyor ki Filistin’i destekleyenler var. Ayrıca el ilani veriyoruz ve öğrencilerlerle konuşuyoruz.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinden kısa süre sonra Göteborg Belediyesi yönetimindeki Sol Parti, Yeşiller ve Sosyal Demokratlar insiyatif koyarak belediyeye İsrail ürünlerini boykot etmesi kararı aldırttılar.
Chalmers ve GU idarecileri eyleme ve taleplere nasıl tavır alıyor?
Göteborg Üniversitesi birkaç tane toplantı yaptı rektörle ama rektörlük öğrencilerin taleplerine her seferinde olumsuz karşılık verdi.
Chalmers’te ise sadece bir toplantı yapıldı. Rektörlük talepleri reddetti.
İsveç basınının direnişe karşı tutumunu nasıl görüyorsun?
Başlangıç’ta gazetelerde yazılıyordu. Sonra daha az yazmaya başladılar. Mesela Lund Üniversitesi ve KTH’deki (Kraliyet Teknik Yüksek Okulu) gösteriler hakkında yazıldı. Orada polis çok kez saldırdı ve bazı öğrencileri gözaltına aldı. Sonra bir kısım Göteborg üniversitesi öğrencisi tam rektör ve okul yönetimi toplantı yaptığı sırada kendilerini toplantı yapılan salonun önüne zincirlediler. Bu eylem basında haber oldu. Hemen ardından Göteborg Üniversitesi önünde açlık grevi başladı. Son olarak ben İsveç dışına gitmek için direniş alanından ayrıldıktan sonra öğrencilerin Göteborg alişveriş merkezin içinde yaptıkları eylemin basında yer aldığını gördüm.
Göteborg’daki diğer yüksek okullardan ve liselerden direnişe destek oluyor mu?
Bilmiyorum.
İsveç’in diğer şehirlerindeki okullarda Filistin halkıyla dayanışma ne durumda?
Diğer şehirlerinde (Lund ve Stockholm) hareket daha güçlü. Onun için polis de orada daha aktif. Daha önce dediğim gibi polis kampa saldırıyor.
Diğer ülkelerde bu konudaki durum nedir?
Ülke ve şehre bağlıdır. Mesela Belçika’nın Ghent Üniversitesi bütün İsrail’le araştırma ilişkileri durdurmuş. Barcelona’da da öğrenciler bayağı başarılıymış.
İsveç’te tanıdığın ilk öğrenim, lise ve yüksek okul öğrencileri Filistin meselesine, İsrail ve ABD’ye nasıl bakıyor?
Genel olarak daha gençken yabancı kökenliysen Filistin’i destekliyorsun. İsveçliysen İsrail’i destekliyorsun. Liseye ve yüksek okuluna girince İsveç kökenli öğrenciler arasında daha çok kişi Filistin’den yana olabiliyor.
Tam sınavlar döneminde bütün gün çadırda kalarak direnişe katılmak öğrenimini riske atmaz mı?
İnsana bağlı. Şimdi sınavlar bitti ama mesela önce bir grup kız öğrenci çadır bölgesinde kalıyordu, aynı zamanda orada ders çalışıyorlardı. Bu bakımdan onlar için sorun yoktu. Benim derslerim pek aksamadı.
Direnişe katılan öğrenciler gelecekteki kariyerlerini riske attıklarını biliyorlar mı?
Sanırım çoğunluğu için risk yok. Sadece mezun olduktan iş bulmayı isteyenlerin için o kadar risk olmayabilir. Ama birkaç tane doktora yapan yada doktora yapmak isteyenler var. Direnişin içinde olmak onlar açısından daha risklidir. Fakat onlar bu risklerin farkında ve göze alıyorlar.
Direnişe İsveç kökenli öğrencilerin katılımı nasıldı?
Göteborg Üniversitesi’nde direnişe katılanların çoğunluğu isveçli. Orada sosyal bilgilerle ilgili bölümleri var. Chalmers sadece mühendis ve mimar okulu olduğu için en çok Filistin, Arap, Ortadoğu kökenli olanlar katılıyor. Ama İsveçliler de var tabii ki.
Direnişe katılan öğrenciler arasında sosyalist gençler ne oranda oldu?
Göteborg Üniversitesi’nde çok var. Orayı tam bilmiyorum ama en az yüzde 13’nün örgütlü olduğunu sanıyorum. Onların dışında çok örgütlü olmayan sosyalistler var. İsveç’te Filistin’i destekleyenler ve yabancı kökenli olmayanlar sadece solcular. Chalmers’teki eyleme katılanların büyük çoğunluğu yabancı kökenli olduğu için politik görüşleri tam belli değil ama yine de sol görüşlü arkadaşlar var
Türk kökenli öğrencilerin direnişe ilgileri nasıldı? Aktif katılan gördün mü?
Bildiğim kadarıyla Göteborg’da bu konuda tek aktif olan Türk benim. Chalmers’te üç tane Suriyeli Türkmen var. Onlar bazen gelirler ama sadece ziyaret etmek için. İsveç’in diğer şehirlerinde durumun nasıl olduğunu bilmiyorum ama Türk kökenli öğrencilerin aktif olduklarını sanmıyorum.
Türkiye kökenli insanlar direnişinizi destekledi mi? Bu insanlar arasında sosyalistler ve demokratlar nasıl tutumdaydı?
Bizim dernek çevresinden kimi Türk kimi Kürt kimi Azerbaycan Türkü arkadaşlar ziyaret ettiler. Daha önce bahsettiğim Türkmen öğrencilerden başka sadece birkaç Türk daha gördüm.
Teşekkür ediyoruz.
Ben de teşekkür ederim.