Üreticiler açıklanan fındık fiyatlarına tepkili: “Fındık geçim olmaktan çıktı”

0
134

Hükümetin açıkladığı fındık fiyatlarına, Karadenizli fındık üreticilerinin tepkisi sürüyor. BirGün’e konuşan fındık üreticileri “Fındık geçim olmaktan çıktı, dağda toplanan yabanı meyvelerden daha değersiz bir hale geldi” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Levant kalite fındığın kilogram fiyatını 130 TL olarak açıklarken, Giresun kalite fındığın kilogram fiyatını 132 TL olarak belirledi. Bakanlık, yüksek randımanlı fındık için kilogram başına 1 lira 30 kuruş ilave fiyat verileceğini duyurdu ancak hükümetin açıkladığı bu fiyatlar fındık üreticisi ile ziraat odalarını memnun etmemişti.

Fındık fiyatlarına tepki gösteren Trabzonlu fındık üreticisi emekli öğretmen Aydın Çilingir, “Gerçeği şu yani fındık Türkiye’nin hem genel bir sorunu hem de bölgemiz bir sorunudur. Belki de Türkiye’nin en önemli ürünüdür, ana ürünüdür. Ama öyle oldu ki değersizleşti, geçim olmaktan çıktı, değerini de kaybetti. Yani bu bir günlük de bir iş değil sadece fiyat meselesi değil bana göre, insanların gelirleri buna bağlıydı, insanların gelirleri düştü, arazileri değersizleşti. Sonuçta bu mülkiyet hakkı açısından bir insan hakkı ihlalidir. İnsanların kendi coğrafyalarına tutunabilmeleri engelleniyor. Burada fındık topluyoruz ama ata, dede yeri olduğu için yani. Bunun bir ekonomik gelir getirisi için değil. İşte topluyoruz ama usulen topluyoruz, yoksa bu gelir getirmez.” dedi.

Yine emekli bir öğretmen olan Necmettin Dilber de ülkede istikrar olmadığını belirterek tepkisini şöyle dile getirdi: “Bence fındığın fiyatı normali 150 lira net olmalıydı, onun karşılığında da toplama yevmiyesi bin 200 liradan aşağı olmamalıydı ama toplayana zarar, toplatana zarar. Ben şimdi 500 kilo fındık yapacağım, en azından 50 milyar (bin) masraf ettim. Ondan ne satıp kazanacağız. Maalesef bizi yönetenler fındığı hayatta görmemişler ki ağacı nasıldır, nasıl toplanır…”

Emekli hukukçu fındık üreticisi Abdullah Dilber de, maddiyattan önce ülkede adalet, hukuk yok diyerek fındık konusuna değindi: “Asgari ücretlere zam yapılmaması, memura işçiye yüzde 119 yapılmasına göre fındığın verilen fiyatı yüzde 60 küsür iyi ama alım gücü yok, ne verirsen ver. 200 lira da verse gene o alım gücünle yapacağın bir şey yok. 200 lira 2 kilo bostan alıyor ya daha bu memlekette yaşam olur mu? Ayıptır, ben 73 yaşındayım böyle bir şey hiç görmedim.”

Üretici Aslı Nur, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Çok zor, fiyatlar açıklandı ama bilmiyoruz bizim dediğimizi yapacaklar mı onu da bilmiyoruz. Çok zor yani fındığın toplanması, taşınması çok zor bir şey. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, bir çuval fındığı kim getirir oradan yukarıya doğru, toplaması bir şey değil gene ona razıyız ama taşıması, yolumuz yok. Öyle yani ne diyeyim artık işte biz mecbur yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Fındık üreticisi Ömer Dilber, “Çok zahmetli bir iş, biz en az 160 bekliyorduk fiyatı taban olarak ama fiyat çok düşük açıklandı geçen seneye rağmen. Bu iş zahmetli iş, verdiğimiz masraflar da kurtarmıyor hiçbir zaman, bugün yevmiye bin 500 liradan bahsediyorlar. Versen tamamen topladığı fındığın değeri kadar olduğu için biz de vermemeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

İlkay Nur ise “Gübresi, çayırının biçilmesi, patosu… Bunlar hep fındık toplamadan yaptığımız masraflar. Sonra fındık satılacak elimize az bir para kalacak, yani bundan başka bir şey yok. En fazla bu fındıktan bizim alacağımız para 20- 30 bin ondan da masraflarımı düştüğümüz zaman ortaya çok az bir para kalıyor” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.