Baroların Ardından Yargıtay Üyelerinden de “Saray”a Ret!

0
1519

Eylül ayında gerçekleşecek olan Adli Yıl açılışının “Saray”da yapılmasına yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Saray’daki açılışı boykot eden 43 baronun ardından Yargıtay üyeleri de adli yıl açılışına katılmayacaklarını duyurdu. 

20 Yargıtay üyesi, “bireysel tercihlerle” törene gitmeme kararı alırken, bir Yargıtay üyesi de gerekçesini “Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı.” ifadeleriyle açıkladı.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, adının açıklanmasını istemeyen bir Yargıtay üyesi, baroların açıklamasına katıldığını belirterek, “Bu örgütlü bir karar değil. Tamamen bireysel olarak, herkesin kendi başına aldığı bir karar. Ben gitmek istemiyorum. Kişisel tercihlerim ve edindiğim hukuk kültürü bunu gerektiriyor. Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Yargı bağımsızlığı ilkesi gereği katılmayacağım. Aslında yer de önemli değil. Külliye de devletin bir yeri. Ama bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Lüks otellere gitmeye de gerek yok. Yargıtay’ın kendi salonu var. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı.” dedi.

Yargıtay Başkanlığı, 2 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl açılış töreni için yer olarak Saray’ı seçmiş, tören kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TTB) ve 79 baro başkanlığına da davetiye göndermişti. İstanbul, Ankara, İzmir Barosu’nun da aralarında bulunduğu 43 baro yönetimi, Yargıtay’ı eleştirerek Saray’daki törene gitmeyeceklerini açıklamıştı.

TBB törene gitme kararı alırken, bu yıl TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da açılışta konuşma yapması bekleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.