Viyana’daki Suriye Toplantısının Sonucu: 6 ayda geçici hükümet, 18 ay içinde seçim!

0
1424

 

viyana.1
Dünya Paris saldırılarıyla şok olmuşken, Viyana’da devam eden Suriye toplantısından da bir sonuç çıktı. Toplantıda, yıl başından itibaren Esad yönetimi ile ”Muhalif”ler arasında görüşmelerin başlaması, 18 ay içinde de bir seçime gidilmesi kararlaştırıldı. Suriye’yi kan gölüne çeviren örgütlerin hangisinin terörist olduğu üzerinde bir uzalaşma sağlanmasını, olumlu bir gelişme olarak niteleyen ”Liderler”, IŞİD terörünün sona ermesi için Suriye’deki savaşın bitmesi gerektiğini söyledi.
sputnik.news’te yer alan haberde, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ortak açıklama yaptığı belirtildi.

Haberin detayları şu şekilde:

Paris’teki terör saldırılarının gölgesinde Viyana’da süren Suriye görüşmelerinde, Şam ile muhalefet arasında görüşmelerin 1 Ocak itibariyle başlaması ve Suriye’de 6 ay içinde geçiş hükümeti kurulması kararı alındı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile birlikte basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD terörünün bitirilmesi için Suriye’deki savaşın sona erdirilmesinin şart olduğunu söyledi.

“Barış görüşmelerinin tarafları, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar aldı” diye konuşan Kerry, Suriye’de BM denetiminde ateşkes ilan edilmesine ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği konusunda ise bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

 

‘ESAD GÖRÜŞMELERE HAZIR’

Suriye hükümeti ile görüşmelere hangi muhalif grupların katılacağına BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın karar vereceğini kaydeden Kerry, ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.

Tarafların Suriye konusunda her başlıkta uzlaşmadığını ifade eden ABD’li bakan, “Beşar Esad konusunda farklılıklarımız sürüyor ancak Suriyelilerin aralarında yapacakları görüşmelere ve siyasi sürece güveniyoruz” dedi.

Kerry ayrıca, Viyana’daki ortaklarından aldıkları bilgilere göre Esad’ın ülkesindeki savaşı bitirmek üzere yapılacak görüşmelere hazır olduğunu söyledi.


LAVROV: TERÖRİSTLER İÇİN ESAD KARŞITI OLMAK BİR ŞEY İFADE ETMİYOR


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugünkü görüşmelere Paris’teki terör saldırıları nedeniyle bir dakikalık saygı duruşu ile başladıklarını belirterek, terörü hiçbir şeyin haklı çıkaramayacağını ve terör saldırıları olurken dünyanın bunu seyredemeyeceğini vurguladı.


Lavrov, “IŞİD ve diğer terör örgütleri ile mücadelede etkili ve kapsamlı uluslararası bir koalisyona ihtiyaç var ve bunun için ön koşul da gerekmiyor” dedi.

Suriye’nin, Esad’ın ve ülkedeki herhangi bir politikacının geleceğine de sadece Suriyelilerin belirleyeceğini ifade eden Lavrov, “Teröristler için Esad’ı desteklemek ya da Esad karşıtı olmak bir şey ifade etmiyor ve Paris’teki trajedi de bunu göstermiştir” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.