Bu Bir Zaytung Haberi DEĞİLDİR!

0
1662

Alibaba ve kırk ;)


AKP’li yıllar gericiliğin ve sermaye dikatörlüğünün el ele, kol kola yürüdüğü yıllar olurken, çağdaşlaşma, aydınlık, özgürlük, emek, ilericilik ve laikliğin son kırıntıları da birer birer budanıyor.

Son örnek yine sanat alanından.

soL’da bugün yayınlanan bir habere göre, Devlet Opera ve Balesi bünyesinde sanatseverlerle buluşan ”Ali Baba ve Kırk Haramiler” gösterisindeki ”Haramiler” sözcüğü, sakıncalı bulundu ve kaldırıldı. Gösteri, ”Ali Baba & 40” olarak izleyicileriyle buluşuyor.

İşte haberin detayları:

‘Haramiler’ sözcüğüne sansür: Ali Baba ve 40 Haramiler, ‘Ali Baba&40’ oldu!

Ali Baba Zaytung
Devlet Opera ve Balesi’nde 24 yıldır sahnelenen “Ali Baba ve 40 Haramiler” operasından “haramiler” sözcüğü çıkarıldı. Eser 2015-2016 sezonunda “Ali Baba&40” adıyla sahnelenmeye başlandı.

Devlet Opera ve Balesi, 1991’den beri “Ali Baba ve 40 Haramiler” adıyla sahnelenen opera eserini, 2015-2016 sezonunda “Ali Baba&40” adıyla sahnelemeye başladı. “Haramiler” sözcüğünün sansürlenmesi dikkat çekti. 

1989’da hazırlanan ve dünya prömiyeri 1991’de Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından gerçekleştirilen Ali Baba ve 40 Haramiler adlı opera eseri, 24 yıldır bu isimle sahnelendi. Selman Ada’nın bestelediği, librettosunu Tarık Günersel’in yazdığı eser, 2015-2016 sezonunda Ankara, Mersin ve Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından programa alındı. Ancak ünlü eser, bu sezonda “Haramiler” sözcüğü sansürlenerek, “Ali Baba&40” olarak operaseverlerle buluşmaya başladı. 

Eser daha önceki yıllarda “Ali Baba ve 40 Haramiler” ismiyle duyuruluyor ve sahneleniyordu:

AliBabaVekırkHaramiler

DOB GENEL MÜDÜRÜ VE YÖNETMENİ SELMAN ADA KİMDİR? 

Ali Baba ve 40 Haramiler adlı operanın bestecisi olan Selman Ada, 24 Temmuz 2014’te Rengim Gökmen’in görevden alınması sonrasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevine vekaleten getirildi. Muhammed peygamberin doğumunu ve hayatını anlatan Mevlid’i de besteleyen Selman Ada, bu eseri de kantat formunda sekiz ayda besteledi. Selman Ada, geçen yıl Devlet Opera ve Bale personeline “tayt, kolsuz penye, şort, streç ve çivi topuklu ayakkabı giyme yasağı” getiren genelgeyi de imzalamıştı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.