ASSANGE EKVADOR’DAKİ İKTİDAR MÜCADELESİNİN Mİ KURBANI?

0
1678

Bilindiği gibi Wikileaks kurucusu ve Avustralya vatandaşı Julian Assange 7 yıldır sığınmacı olarak yaşadığı Londra’daki dar Ekvador büyükelçilik binasından 11 Nisan Perşembe günü zorla dışarı çıkarıldı. İngiltere yetkililerine teslim edilen Assange, ABD tarafından isteniyor. ABD Assange’ı devlet sırlarını yayınladığı gerekçesiyle yargılamak istiyor. Wikileaks’in Rusya istihbaratıyla işbirliği yaparak Trump’ın işbaşına getirilmesine yardımcı olduğu da iddialar arasında.

Julian Assange’a sığınma izni, Ekvador’un bir önceki devlet başkanı Rafael Correa’nın Dışişleri Bakanı Ricardo Patiño tarafından verilmişti. 2 yıl önce Correa yerine o zamanki yardımcısı ve bugünkü devlet başkanı Moreno geldi. Yeni başkanı sürekli eleştiren Correa şimdilerde Ekvador’da hakkında 20’den fazla soruşturma olduğu için ülkesinden uzak duruyor ve Brüksel’de yaşıyor. Correa, sağa ve ABD’ye yanaşmakla suçladığı şimdiki Başkan Moreno’nun kendisine politik baskı uyguladığını söylüyor. Wikileaks’in bu iddialara yer vermesi ve Moreno hakkındaki yolsuzluk iddiaları Assange’ın suyunun ısınmasına yol açtı.

Moreno’nun ABD ile ilişkilerini geliştirdikten sonra IMF’nin Ekvador’a 4,2 milyar dolar borç verdiği bildiriliyor. Moreno aynı zamanda Ekvador’un Venezüela hükümetiyle yakınlığına da son vermiş bulunuyor.

Assange’ın sığınma hakkının iptal edilerek elçilik binasından atılmasına gerekçe olarak onun elçilik çalışanları ile geçimsizlik etmesi ve elçiliğe dinleyiciler yerleştirmeye kalkışması iddiaları da var.

Julian Assange hakkındaki uluslararası tutuklama kararı ilk kez 19 Kasım 2010 tarihinde İsveç hükümeti tarafından iki kadının taciz şikayeti gerekçe gösterilerek çıkarılmıştı. İngiltere yetkilileri bu karara dayanarak Assange’ı 7 Aralık 2010’da yakaladılar. Kefalet karşılığı serbest bırakılan Wikileaks kurucusu İngiltere’yi terk edemedi ve hakkında 14 Haziran 2012 tarihinde İsveç’e teslim edilme kararı çıkarılınca Assange da 19 Haziran’da Ekvador büyükelçiliğine sığınacak ve zamanın Ekvador hükümeti de Assange’a ABD tarafından politik baskı altında olduğu ve adil yargılama hakkından yoksun olacağı gerekçesiyle sığınma hakkı ve hatta 5 yıl sonra da vatandaşlık tanıyacaktı. Julian Assange sığınacağı başka bir ülke aradı ama İngiltere Assange’ın elçilik binası dışına çıkması halinde yakalanacağını bildirdi. ABD eski Dış İşleri Bakanı ve Başkan adaylarından Hillary Clinton 16 Ekim 2017’de Wikileaks’ı Trump’ın seçilmesine katkıda bulunmakla itham etmişti.

İsveç devleti Assange hakkındaki zaman aşımına uğrayan davayı daha sonra düşürmüştü fakat şimdi davanın yeniden gündeme getirileceği konuşuluyor. Assange ABD hapishanelerinde kötü muamele göreceğini, dövülebileceğini ve hatta dinci tutsaklar tarafından saldırılara uğrayabileceğini iddia ediyor. İfade özgürlüğü yanlıları, Assange’ın serbest bıraktırılmasını istiyor.

Kaynak: DN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.