Ataşehir Belediyesi’nde büro çalışanı olarak görülen işçiler bir süredir sınava tabi tutulacakları söylenerek görev tanımlarında değişiklik yapılması, görev yeri değişikliği ve işten çıkartılma baskısıyla karşı karşıyalar. İşçiler, çalışanlar üzerinde baskı kuran ve işten çıkartılmalarıyla sonuçlanabilecek olan bu sınavın yasal olmadığı ve yüzlerce işçiyi tedirgin ettiğini belirtiyorlar. Öte yandan belediye yöneticileri meslek kodlarına uygun olarak çalışan işçilere sınavda başarılı olmamaları durumunda meslek kodlarının yeniden değiştirilebileceğini ve çalışanları işten çıkartabileceklerini açıkladılar.
Yazılı ve sözlü mülakat olmak üzerine iki ayrı sınava girmeye zorlanan işçiler, üyesi oldukları DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 3 Nolu Şube Yönetimi’nin bu haksızlık karşısında bir çaba harcamadığını ve işçileri yalnız bıraktığını söylüyorlar.
İşveren yetkilileri, DİSK/Genel-İş Sendikası ile belediye arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini bu sınava dayanak yaptıklarının belirterek işten çıkartma ve unvan değişikliği yapma haklarının olduğunu söyleyerek çalışanları baskı altına alıyorlar.
İşçiler, kendilerine dayatılan bu sınavın hazırlanmış olan sorularının çok zor olduğunu ve hem yazılı hem sözlü mülakat şeklinde uygulanmak istenen bu sınava çalışanların keyfi ve baskıcı yollar kullanılarak girmeye zorlandıklarını belirtiyorlar.
Yapılmak istenen sınavla ilgili işçileri bilgilendirmek amacıyla çarşamba günü belediye binasında gerçekleştirilen toplantıda işveren yetkililerinin sınava katılmaya zorlanan yüzlerce işçiye işten çıkartma, görev tanımı değişikliği gibi hukuksuz yollar izlenebileceğini ifade ettikleri belirtiliyor. Sendika şube başkanını yapılan bu toplantıya çağıran işçiler şube başkanından “davet edilmediğim toplantıya katılmam” cevabı aldıklarını söylüyorlar. Her ay bir yevmiyelerini sendikaya aidat olarak veren çalışanlar sendikanın ve şube yöneticilerinin kendilerine sahip çıkmadığını belirterek bu duruma öfke duyduklarını ifade ediyorlar.
Beş yüzden fazla işçiyi kapsayacağı belirtilen bu sınavın belediye çalışanlarında işten çıkartılma, baskı altına alınma ve görev tanımının değiştirilmesi konusunda bir korku yaratmış durumda.
Bilindiği gibi belediye işçileri 2018 yılının Nisan ayında KHK ile hem sözlü hem de yazılı sınava tabi tutularak çeşitli şartlar sağlandıktan sonra belediye şirketlerine geçişleri yapılmıştı. Taşeronluğun başka bir biçimi olan belediye şirket işçiliğine çalışanlar mevcut unvanları ve sahip olduğu haklarla birlikte geçmişti. Sınava katılmaya zorlanan işçilerin Ataşehir Belediyesi’nde yüzlerce işçiyi kapsayan bu sınavın bir eğitim niteliği taşımadığı, çalışanların haklarının gasp edilmesinin yolunu açan bir uygulama anlamına geldiğini belirtiyorlar. İşçiler unvanlarının değiştirilmesini ve çalışma hakkının elinden alınmasının önünü açacak bu sınavı reddediyorlar. İşten çıkartılma korkusu yaşayan yüzlerce işçi sendikayı göreve çağırırken izlenen bu hukuksuzluktan bir an önce vazgeçilmesini istiyorlar.
Düşüncelerini almaya çalıştığımız belediye işçileri bu sınav hakkında şunları söylüyorlar:
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanı:
10 yıldır Ataşehir Belediyesi personeliyim ve belediye yönetimi değiştikten sonra çalışanlar sanki eski yönetimin adamlarıymış gibi bakılıyor. İşçilerin kazanılmış olan haklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir sınava tabi tutulmak istemiyoruz ve bu sınava yeterlilik sınavı diyorlar. Ben yaptığım işi 10 yıldır yapıyorum. İş güvencemin tehlike altında olduğunu hissediyorum. Benim SGK’daki işe giriş kodum belli. Beni başka işlerde çalıştırabilecekleri korkusunu yaşıyorum.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanı:
Bizler emeği ile çalışan işçileriz, emeğimiz için hayatla mücadele ediyoruz. Çalıştığım belediyenin sınav dayatması ile haksız-hukuksuz ve kanuna aykırı bu davranışlar işçiler üzerinde mobbing uygulamak anlamına geliyor. Bu, bende aidiyet duygusunu tamamen ortadan kaldırdı. Çalışanlar yaşadığı durumu ailesine yansıtıyor ve zaten ekonomik sıkıntı içinde olan emek ve ekmek kavgası veren biz işçilerin yaşamını çok olumsuz etkileyecektir.
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanı:
Bu sınavın kanuni bir yanı bulunmuyor. İşçilerin verimli çalışması isteniyorsa bu eğitim verilerek yapılır. İşten çıkartılma ve görev tanımı değişikliği yapılacağı baskısının yapıldığı bir sınav ile olmaz. Ben zaten SGK’da belirtilen unvana uygun olarak çalışıyorum. Sınavda başarısız olursam bunu değiştirmek ve başarısız olmam durumunda işten çıkartılmakla karşı karşıya kalmam büyük haksızlıktır. İş güvencesi, kanun diye bir şey var. Bu ülkede yeterince adaletsizlik var. Yaşarken bir gün huzur bulamıyoruz. İşçinin emeğiyle ve geleceğiyle uğraşmaktan vazgeçmeliler.