Emekçinin Gündemi

0
620

Emek mücadelesi işçilerin yaşadığı ağır sorunlarla, grev ve direnişlerle devam ediyor.

Batağa doğru itilen ülkemizde emekçiler ağır hak ihlalleri ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Tüm zorluklara rağmen işçiler çeşitli alanlarda direnerek umut vermeye devam ediyor. Ocak ayı içinde yaşanan önemli işçi direnişlerini ve grev haberlerini aktarmaya çalışacağız.

Son günlerin iyi haberleri arasında iktidarın grev yasağına karşı bu yasağı tanımayarak direnme yolunu seçen ve işçilerin kendi taleplerini belirli ölçüde kabul ettirdiği Bekaert ve Schneider Enerji işçilerinin direnişleri yer aldı.

Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlü olan Bekaert işçileri direnişlerini, mücadelelerinin 17. gününde kazanımla sonuçlandırmıştı. Schneider Enerji Fabrikası işçileri aynı yolu izleyerek grev yasağını tanımayacağını belirtince işveren hızlıca masaya oturmak zorunda kaldı. Bekaert ve Schneider Enerji işçilerinin mücadelesi iktidarın yasağına karşı kararlı duruş sergilenmesi nedeniyle önemliydi.

Geçtiğimiz günlerde güzel haberlerden biri de maden işçilerinden geldi. Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın Balıkesir Balya’da Eczacıbaşı Holding’e bağlı şirket tarafından işten çıkartılan 243 madenci için başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. Bu direniş ses getiren bir etki yarattı. Bağımsız Maden-İş Sendikası’ndan bir diğer güzel haber de Özyeğin Fiba Holding’e bağlı Polyak Madencilik tarafından sendikal nedenlerle işine son verilen Erdoğan Çapaklı’nın taleplerinin kabul edilmesi haberiydi.

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Devrimci Sağlık-İş sendikası altında örgütlenmeye başlayan taşeron işçiler, onur kırıcı ağır çalışma koşullarına, tacize ve kölece çalıştırılmaya karşı hastane önünde başlattıkları eylemleri ile kamuoyunda etki yaratarak şirketin tacizci müdürü işten çıkarması, sendikal örgütlenmenin tanınması, üst araması yapılmasının kaldırılması ve diğer talepler konusunda bir uzlaşı oluşması sonrası kazanımla sonuçlandı.

Yakın zamanda bir güzel haber de Pulver Kimya Fabrikasından geldi. 900’e yakın çalışanı bulunan fabrikada uzun süredir örgütlenmeye çalışan Petrol-İş Sendikası, örgütlenme çalışmasına patronun müdahale etmesi nedeniyle 3 işçinin işten atılmasıyla birlikte fabrika önünde direniş başlattı. Gebze Petrol-İş Şube yöneticisi Şivan Kırmızıçiçek ve işçiler başlatılan direnişi düzenli olarak kamuoyuna duyurdu. Yürütülen uzun mücadelenin ardından işyeri patronu geri adım attı. Atılan işçilerin geri alınması, sendikanın tanınması ve toplu sözleşme görüşmelerine başlanması ile bir uzlaşı sağlanmış oldu. Pulver Kimya direnişi 161 günün ardından kazanımla sonuçlandı.

Direnen işçilerin yeni kazanımlarından bir diğeri LCWaikiki’deki kazanım oldu. LCWaikiki’nin Esenyurt’ta bulunan deposunda sendikal hakları, ücretlerin arttırılması ve promosyon hakları için iş yavaşlatma ve uyarıda bulunma gibi eylemler yapan işçilerin bazıları firmaya bağlı şirket tarafından işten çıkartılmıştı. Limter-İş Sendikası çatısı altında örgütlü olan emekçiler sendikalarıyla birlikte direnişe başladılar. Kurulan direniş çadırının yanında LCWaikiki firmasının çeşitli mağazalarında yaygın şekilde uyarı ve boykot eylemleri yapıldı. Dayanışma ile eylemler ses getirdi ve Limter-İş Sendikası 19 günlük direnişin ardından işçilerin taleplerini büyük oranda kabul edildiğini duyurdu. Yapılan anlaşmaya göre işten atılan işçilerin kod 46 çıkış kodu değiştirilecek. Çalışanların kıdem tazminatları ve diğer alacakları ödenecek. Çalışanlardan iş akdini haksız şekilde sonlandırılanlara firma ek ücret ödeyecek ve işçilerin direnişte geçen süresi çalışılmış sayılacak. Çalışmaya devam eden sendikalı ya da sendikasız işçilere ise eylemlere destek verdiği için herhangi bir soruşturma yapılmayacağı belirtildi.

Gebze’de bulunan Kartonsan işçilerinin insanca yaşayabilecekleri toplu sözleşme talebiyle başlattıkları grevleri 42 gündür dayanışma ve kararlıkla devam ediyor. Yüksek karlar elde eden fabrika patronları neredeyse 2 aydır toplu sözleşmede yer alan işçilerin haklı taleplerini dikkate almayarak ayak diretiyor. Kartonsan grevi yarattığı coşku ve dayanışmayla işçiler için ilham veren örnek bir direniş olarak öne çıktı. Fabrika önünde kurdukları direniş çadırlarında işyeri patronunun makul düzeydeki taleplerini kabul etmesini bekliyorlar.

Trendyol Go moto kurye işçileri, şirketin yüksek kar elde etmesine karşı kendilerine asgari ücrete yakın bir ücret dayatması karşısında kalabalık ve kararlı şekilde iş bırakarak şirketin İstanbul Maslak’ta bulunan binası önünde eylem başlatmışlardı. Etkili şekilde organize olan işçiler yapılan görüşmelerde ücretsel taleplerinin önemli ölçüde kabul edildiğini açıklamıştı. Görüşmelerin şeffaf şekilde yürütülmediğini paylaşan bazı işçiler önemli bir kazanım elde edilmediğine yönelik eleştiriler yapmıştı. Kuryelerin gerçekleştirdikleri eylemlerin moto kurye işçiliğinin ne kadar riskli bir iş kolu olduğuna dikkat çekmesi açısından önemliydi. Moto kuryeler yaptığı işlerin “çok riskli meslekler” statüsüne alınmasını isterken 2022 yılında en az 58 moto kurye işçisinin sipariş yetiştirmek isterken hayatını kaybetiğini ve her ay yaşanan yaklaşık 5 bin motosiklet kazasının büyük bölümünü moto kurye işçilerinin yaşadığını belirttiler.

İzmir Çiğli Belediye işçileri yakın zamanda aldıkları ücretlerin hayat pahalılığı karşısında giderek düşmesi nedeniyle sendika temsilcileri ile birlikte zam taleplerini belediye yönetimine duyurmaya çalıştılar. Belediye yönetimi işçilerin talebini dikkate alınmayınca seslerini bu defa İzmir’e bir açılışa katılan Kemal Kılıçdaroğlu’na duyurmak istediler. Kılıçdaroğlu ile önce görüştürülecekleri söylenen işçiler daha sonra görüştürülmeyince seslerini kendi girişimleriyle duyurmak istediler. İşçilerin bu davranışından rahatsız olan Genel-İş sendikası genel merkez yönetimi 3 işçi temsilcisini hızlıca görevden aldı. İşçiler iradeleri çiğnendiği için Çiğli Belediyesi önünde ve sendika şube binasının önünde eylemler yaptılar. Hedef haline gelen 61 işçi, işveren talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Haklarında disiplin soruşturması başlatılan çalışanlar zorba yollar kullanılarak işten çıkartılmakla karşı karşıyalar.

Bursa’da 107 gündür direnen Barutçu Tekstil işçileri, işlerini ve gaspedilen haklarını isterken patronunun nefret saldırısıyla karşılaştılar. İşçilerin eylem yaptıkları alana bir kamyonetle ağzı açık şekilde amonyak dolu tanklar bırakan işyeri patronu işçilerin zehirlenmesine neden oldu. Direnen işçilerin tamamı zehirlenmeyle şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Ahlak dışı yöntemlerle işçilerin direnişini kırmaya çalışan patrona karşı herhangi bir soruşturma henüz başlatılmadı.

Gebze Çayırova’da Petrol-İş Sendikası’nın örgütlenip işçi çoğunluğunu sağlandığı Portakal Plastik fabrikasında işyeri patronu sendikanın yetki almasıyla birlikte toplu sözleşme masasına oturacağını söylemesine rağmen masaya oturmuyor. İşçiler toplu sözleşme görüşmelerine başlanması için sendikalarıyla birlikte patrona karşı eylemlerini sürdürüyorlar.

Tüpraş’ta Koç Holdingin yüzde 1135 kar elde etmesine rağmen işçilere yüzde 9,6’lık zam oranı dayatmasına karşısında işçiler çeşitli şehirlerde iş yavaşlatma eylemleri ile haklı taleplerini dile getirmeye devam ediyorlar. Tüpraş işçsi emekleri üzerinden zenginleşen Koç Holding’den yüzde 50 zam istiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ağaç AŞ’de işçilik yaparken uğradığı haksızlık nedeniyle işyeri şefleri tarafından sistematik şekilde darp edilen ve 28 Kasım günü işten atılan Bilal Altan, İBB’nin Saraçhane binası önünde işini istemeye devam ediyor. Bilal Altan uğradığı saldırı sonucu beyin kanaması riskiyle 3 gün hastanede yatmıştı. 52 gündür mücadelesini belediye önünde kararlılıkla sürdürüyor.

İş ve onur mücadelelerini sürdüren Şişli Belediyesi işçilerinin direnişi ise 1000 günü aşmış durumda. Turan Aktaş ve Kakil Yazar ile birlikte 4 işçi, Şişili Belediye önünde ve çeşitli yerlerde direnişlerini yılmadan sürdürmeye devam ediyor.

Nakliyat-İş Sendikası’nın Şanlıurfa Polçak’da bulunan Tüvtürk araç muayene istasyonunda verdiği sendikalaşma mücadelesi ile işten çıkarmalar sonucu başlayan direniş 1528 gündür ısrarla devam ediyor. Nakliyat-İş Sendikası “Şanlıurfa Polçak’a sendika girecek başka yolu yok” diyor.

Dilovası’nda bulunan Amazon firmasının taşeronu olan Ceva Lojistik’te çalışan işçiler yedikleri yemekten dolayı zehirlendiler. DGD-SEN, işçilerin yemekten zehirlenmeleri ve atılan üyeleri için eylemler başlattılar.

Eskişehir’de Atışkan Alçı işçilerinin direnişi 216 gündür devam ediyor. Kristal-İş Sendikasında örgütlü olan Atışkan Alçı işçilerin toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanınca greve çıkmışlardı. Grev çadırlarında direnişlerini soğuğa aldırmadan kararlıca sürdürüyorlar.

Fırın usta ve işçilerinin düşük ücret, sigortasız, izinsiz ve uzun çalışmaya karşı başlattıkları iş bırakma ve tepki eylemleri yakın zamanda çekmişti. Diyarbakır fırın işçileri haklarını aramak için dernekleşeceklerini açıkladılar. Fırın işçileri Diyarbakır’da 31 Ocak Salı günü örgütlenmek için kurultay düzenlediler.

İnşaat-İş sendikasının İstanbul Ataşehir’deki Finans Merkezi’nde bulunan Ziraat kuleleri inşaatında 10 üyesinin işten atılması sonucu verdikleri mücadele ile işçilerin tüm alacaklarının ödeneceği belirtildi. İnşaat-İş sendikası ve Dev Yapı-İş sendikasının yine Ataşehir Finans Merkezi’nde bulunan Merkez Bankası şantiyesinde işçilerin yarım saatlik çay molası haklarının kazandıklarını açıkladılar.

İşçiler yaşadıkları sorunlar karşısında her zaman başarılı olamasalar örgütlenerek mücadele etmeye devam ediyorlar. Zor koşullar karşısında bizlere örnek olabilecek birçok işçi mücadelesi örneği bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.