İsveç’te İltica Talepleri Reddedilen Sığınmacılar Gizlice Sınır Dışı Edildi

0
2068

İsveç Devlet Radyosu, Göçmen Dairesi’nin iltica taleplerini reddettiği 300’e yakın sığınmacıyı, polisin gizlice sınır dışı ettiğini açıkladı.

Yasalara göre, iltica talebi reddedilen sığınmacıların geri gönderilme işlemi Göçmen Dairesi denetiminde yapılmak zorunda. Sadece güvenlik riski bulunması halinde gizli tutulma durumu söz konusu olabiliyor. Ancak son yapılan sınır dışı işlemlerinin, güvenlik riski bulunmamasına rağmen Göçmen Dairesi’nden gizlenerek yapıldığı ortaya çıktı.

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre, 300’e yakın sığınmacı, İsveç’te yaşayan yakınlarına ve Göçmen Dairesine bildirilmeden, gizlice, geldikleri ülkelere iade edildi.

Sınır Polisi Şefi Patrik Engström, sınır dışı edilme kararı verilen sığınmacıların “geri dönüş merkezi” denilen kapalı yerlerde tutulduklarını, sınır dışı edilecekleri zamanı önceden bilmeleri durumunda ise strese girdiklerini yada kendilerini sakatlama riski taşıdıklarını söyleyerek, yasaya aykırı olarak yapılan gizli iade durumunu savundu.

Polisin sınır dışı edilmeleri gizli yapmasının asıl nedeninin, muhtemel protesto gösterilerini engellemek olduğu belirtiliyor. Sığınmacı örgütleri ve insan hakları savunucuları iadeleri engellemek için, İsveç’te sık sık geri dönüş merkezleri önünde ya da sığınmacıları taşıyacak araçların önüne geçerek eylemler yapıyor. En son 19 Kasım’da, Stockholm dışında bir geri dönüş merkezi önünde toplanan insan hakları aktivistleri, 50 sığınmacının Afganistan’a iadesini durdurmak için eylem yapmış ve olaylarda polisle aralarında arbede yaşanmıştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında da, İsveç’in Göteborg kentinden Afgan bir sığınmacının sınır dışı edilmesi, genç bir aktivist tarafından aynı uçağa binerek protesto edilmiş ve protesto yolcular tarafından da destek görmüştü. Eylemci aktivist hakkında soruşturma başlatılırken, olay tüm dünyada yankı uyandırmıştı.

Sığınmacıların, polis tarafından yasaya aykırı şekilde gizlice ülkelerine iade edilmesine, Sığınmacı Grupları Ulusal Konseyi (FARR) tepki gösterdi. FARR Başkanı Emma Persson, “Eğer sınır dışı edilmeyi engelleyen yeni durumlar ortaya çıkmışsa bu hakkı sığınmacılar kullanamıyor. Olanları oldukça ciddi görüyoruz. İnsanlara yakınlarıyla vedalaşma imkanı verilmemesi insanlık dışı.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.