Sri Lanka’da gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerinde ikinci turda çoğunluğun oylarını alarak seçilen Halkın Kurtuluş Cephesi lideri Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı.
Ülke tarihinde ilk kez seçimlerin birinci turunda adaylar yüzde 50’nin üzerinde oy alamamamış, seçimler böylece ikinci tura ertelenmişti.
1960’lı yılların sonunda Sri Lanka Komünist Partisi’nden koparak Halkın Kurtuluş Cephesi’ni (Janatha Vimukthi Peramuna – JVP) oluşturan grubun lideri Anura Kumara Dissanayake, ikinci turda oyların çoğunluğunu alarak devlet başkanı seçildi.
2022 yılından itibaren dış borcunu ödeyemeyerek ekonomik krizin patlama noktasının yaşandığı ülkede, yeni devlet başkanı seçilen Dissanayake seçim sonuçlarından sonra, “Elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacım var” ifadelerini kullandı.
Dissanayake 1960’lı yılların ortasında Sri Lanka Komünist Partisi’nden koparak 1970 yılında kuruluşunu ilan eden Halkın Kurtuluş Cephesi’nin lideri. Kendisini marksist ve devrimci olarak tanımlayan bu parti seçimlere liderliğini yaptığı Ulusal Halk İktidarı (NPP) ittifakıyla birlikte girdi.
Geçmişte 1971 ve 1987-89 yıllarında silahlı direnişlere imza atan, binlerce militanı bu direnişlerde ardından öldürülen JVP, 2000’lerin başında ittifaka girdiği Sri Lanka Özgürlük Partisi’nin 2004’te kurulan koalisyon hükümetine bakan vermişti.
Seçimlerden önce Batılı güçlerle de görüştü
JVP’nin anketlerde birinci parti çıktığı seçim kampanyası sırasında ise ABD Büyükelçisi dahil çok sayıda Batılı ülkenin büyükelçisiyle görüştüğü, ayrıca Çin’le ve uluslararası ticaret çevreleriyle de görüşmeler yaptığı biliniyor. JVP bu görüşmeleri kendi yayınları üzerinden de duyurmuştu.
Sri Lanka’nın yeni devlet başkanı seçilen 1968 doğumlu Anura Kumara Dissanayake 2014 yılından beri JVP’nin lideri, aynı zamanda Sri Lanka parlamentosunda milletvekili.
Seçim kampanyasında Ulusal Halk İktidarı (NPP) hükümetinin ülke ekonomisini yeniden tesis edeceğini ve üretimi geliştireceğini söyleyen Dissanayake’nin reformcu bir çizgi izleyeceği öngörülüyor.
Dissanayake kuracakları hükümeti “hırsızlığı durduracak, halkın zenginliğini çalan siyasetçileri cezalandıracak ve halktan çalınanları geri alacak bir hükümet” olarak nitelemişti.
Sri Lanka’nın genç kuşağının uzun süredir “toplumsal bir dönüşüm” için mücadele verdiğini belirten Dissanayake seçim kampanyasında gençlere “Bu bazen militan bir mücadele bazı zamanlar da ideolojik bir mücadele oldu. Ancak son zafere ulaşmakta başarısızdı. 21 Eylül’den sonra her beklentinizi ve o mücadeledeki her hedefinizi yerine getirme sorumluluğunu kabul edeceğiz” diye seslenmişti.