Ukrayna ve Rusya yanlıları olmak üzere ikiye ayrılan Moldova’da kriz büyüyor

0
233

Batı ile Rusya arasında sıkışan Moldova’da tansiyon yeniden yükseldi. Krizle ilgili olarak Ukrayna cephesi Kremlin’in Kişinev hükümetine karşı eylemler gerçekleştireceğini öne sürerken, Rusya Batı’yı gerilimi yükseltmekle suçluyor.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Moskova hükümetinin Karadağ, Belarus ve Sırbistan vatandaşlarını kullanarak ülkede ‘bir darbe’ gerçekleştirebileceğini öne sürdü. Sandu, Sırbistan takımıyla yapılan maçın seyircisiz oynanacağını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin, Rusya’nın Moldova’daki durumu istikrarsızlaştırma yönünde planlar kurduğunu gösteren ‘gizli bilgeler’ elde ettiklerine yönelik iddiası ise bölgedeki tansiyonu daha da artırdı. Zelenski’nin açıklamasının ardından konuşan Gerilimin nedeni olarak Batı’yı işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Batılı devletler Ukrayna’dan sonra dikkatlerini Moldova’ya çevirmiş durumda. Moldova’yı ikinci Ukrayna yapmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Krizin ardından Başbakan Natalya Gavrilitsa’nın beklenmedik istifası deprem etkisi yarattı. İstifanın ardından başbakanlık görevi için eski İçişleri Bakanı Dorin Recean’ı atayan Cumhurbaşkanı Sandu, bunun için parlementodaki siyasi partilerle görüşmeyi sürdürüyor.Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı, iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) üyelerinin yeni başbakan adayı olarak Recean’ı kabul ettiklerini bildirmişti.

Kaynak: Birgün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.