İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, Anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesine ilişkin “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” demişti.
Tepkiyle karşılanan ifadelerine ilişkin açıklamada bulunan Kaboğlu, sözlerinin “siyasi bir zemine çekilerek bağlamında kopartıldığını ve anlaşılmadığını” savundu. Kaboğlu, ilk üç madde için “Değiştirilmesinin teklifi dahi olanaksızdır” dedi.
‘Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir’ demişti
Değişim İçin Avukatlar Grubu’ndan İbrahim Özden Kaboğlu, dün gerçekleştirilen İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu’nda başkan seçildi.
İstanbul Baro Başkanı seçilmesinin ardından açıklamada bulunan Kaboğlu’nun gündemlerinden biri de “yeni anayasa” tartışmalarıydı.
Kaboğlu, son günlerde gündemde olan Anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“İbrahim Kaboğlu, kitaplarında da yazdı, konuşmalarında da dile getirdi. Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi. 1995’te Başlangıç kısmındaki ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 değişikliğinde ise Madde 14’e ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik Cumhuriyet’ tanımı kondu. O zaman 1961’de öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Yani daha ileriye götürüldü. Anayasa Mahkemesi de artık bu kavramı kullanmaya başladı. Hep birlikte ‘Hak, hukuk, adalet’ diyeceğiz arkadaşlar. Yolumuz açık olsun.”
Kaboğlu’ndan yeni açıklama: ‘Bağlamından koparılmış ve anlaşılamamıştır’
İlk dört maddeye ilişkin sözleri kamuoyunda tartışmaya neden olan Kaboğlu, bahse konu ifadeleri hakkında açıklamada bulundu.
Kaboğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “20 Ekim akşamı İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu ardından hukukçulara yaptığım kısa değerlendirme sonrası, Anayasa’nın ilk dört maddesi üzerine bir karaçalma kampanyası başlatıldı” ifadelerini kullandı.
“Seçim sürecinde hakkımda yürütülen gerçek dışı söylemlere karşı yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine çekilmiş bağlamından koparılmış ve anlaşılamamıştır” diyen Kaboğlu, ilk üç maddenin ülke, toplum ve devlet üçlüsünü kucaklayan kurallar bütünün sacayağı olduğunu belirtti.
Kaboğlu, ilk üç maddenin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini savunarak açıklamasına şöyle devam etti:
“İfadelerimin kurucu irade ile sürekli çatışma içerisinde olan kişi ve kurumların beyanlarıyla ortaklaştırılması doğru ve iyi niyetli değildir. Bu konuda toplumdaki hassasiyetin farkındayım ve bu hassasiyetle ömrünü ülkede yapılan anayasal tahribata karşı koymakla geçirmiş, bu konuda bedeller ödemiş bir hukuk insanıyım. Bu itibarla, devraldığımız görevin de sorumluluğuyla, Anayasa’nın en net savunuculuğuna devam edeceğimiz gibi, avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek için çalışacağız ve genç meslektaşların gündemini gündemimiz yapacağız.”