Okul ile devrimci mücadeleyi birleştirmek – 5

0
606

Okul ile devrimci mücadele arasında genellikle birbirini dıştalayan bir ilişki kurulur. Tahsil genelde öğrencilerin mücadeleden uzaklaşmasının gerekçesi haline gelir: Mücadele eden öğrencilerin bir çoğu ise okullarından uzaklaşmaktadırlar. Ne yazık ki politik aktif öğrencilerin pek çoğu için okul bitince yani mezun olunca mücadele de biter. Aşağıdaki söyleşileri okul ile mücadelenin birleştirilebileceği ve birleştirilmesi gerektiği düşüncesiyle yürütüyoruz. – Odak Dergisi

ODAK: Kendini tanıtır mısın?

Ben Mustafa, Manisalıyım ve ODTÜ makine bölümü 2. sınıf öğrencisiyim.

ODAK: Okul ile devrimci mücadeleyi nasıl birleştiriyorsun? Bu, öğrenimini ve mücadeleni nasıl etkiliyor?

Devrimci mücadelede örgütlenmenin çekirdeğine koyulacak kitlenin proletarya yerine aydın kitlenin olduğunu düşünüyorum ve bir diktatörlük rejimi yerine dağılan bir reformist cumhuriyet destekçisiyim. Bu yüzden de okulların devrimci düşüncede en önemli örgütlenme alanı olduğunu düşünüyorum. Bu düşünceler eğitim hayatımı salt iş hayatına hazırlanma süreci yerine insanlarla görüşme, onların politize yanlarını kavrama ve sistemli bir alt yapı oluşturma olarak görmemi sağlıyor.

ODAK: Çevrendeki insanlarla kendini bu konuda nasıl karşılaştırabilirsin?

Çevremdeki insanlar liberal bir akımda ve konformist bir çizgide olmasına rağmen kendim marjinal ve radikal fikirler savunucusu olarak onların arasındayım. Sanırım yapabileceğim tek karşılaştırma benim, kendi yakın geleceğimin hayattaki önceliğini onlara göre 1-2 adım daha geride tutuyor olmam.

ODAK: Okul seçimini hangi amaçlarla ve nasıl yaptın?

Okul seçimimi lise son sınıfta yeni yeşeren fikirlerime bağlı olarak hem eğitim kalitesi üst düzey hem de konuşabileceğim, tartışabileceğim insan tipleri skalasının daha geniş olduğu bir üniversite aradığım için bu okula yaptım.

ODAK: Tanıdığın öğrenciler seçimlerini hangi amaçlarla ve nasıl yapıyor?

Tanıştığım insanlar -bu okul özelinde- üniversite seçimini diploma geçerliği, yurtdışı çalışma olanaklarına daha rahat ulaşım ve kaliteli eğitim yönlerinden yapmışlar diyebilirim.

ODAK: Tahsilde öğrendiklerini mücadelede, mücadelede öğrendiklerini okul hayatında nasıl kullanıyorsun?

Okuduğum bölüm mekanik ve pragmatist bir eğitim verdiği için bu soruya eğitimcilerin tavırları üzerinden cevap vermem daha doğru olur sanırım. Dersler konusunda hocalar tarafından yalnız bırakıldığımız ve bilgilere kendi başımıza ulaştığımız için bölüm genelinde bağlarımız biraz da zorunluluktan güçlü hale geldi ve yorumlamalarımızı birlikte yapmak durumunda kaldık. Bu da üniversite içinde rahatsız olduğumuz konuları dile getirirken insanlarla nasıl iletişim kuracağımızı belirlemede bize yardımcı oldu ve bu da devrimci düşünceyi bölüm içerisindeki kararlarda öne çekmede işimizi kolaylaştırdı.

ODAK: Gençlere öğrenim ile mücadeleyi birleştirme konusunda ne tavsiye edersin?

Gençlere bu konuda tavsiyelerim genel olarak öğretim görevlileri otorite olsalar dahi mutlak fikir belirleyici olduklarını düşünmemeniz ve o eğitimcilerin sizin bilgiye ulaşmanızdaki araçlar olduklarını unutmamanız. Onların fikirlerine muhalefet etmekten çekinmeyin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.