Kırıkkale Hapishanesinde Baskılar Artıyor

0
1905

FE7403E5-9AC7-4719-9AC6-788322933FBCKırıkkale hapishanesinde yatan Odak Dergisi yazarı Murat Karayel kaldığı Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini gönderdiği mektuplarla paylaştı. Kırıkkale Cezaevinde yaşanan baskıları ve ihlalleri düzenli olarak dışarıya aktaran Karayel, yaşadıkları hak kayıplarının her geçen gün daha da arttığını belirtti ve keyfiyetin hiç olmadığı kadar yüksek hale geldiğini ifade etti. Bir süre önce kendisini ziyaret eden CHP Milletvekili Ali Şeker’e cezaevinde yaşadıklarını aktaran Murat Karayel Cezaevlerinde yaşanan baskılara karşı dayanışma çağrısında bulundu. Paylaştığı bilgiler arasında Tek tip traş dayatmasından, cezaevinde özel ekiplerle yapılan hücre baskınlarına, mektup ve kitap yasaklarından, kelepçeli muayene dayatmasına, süngerli hücre cezasından, havasız tek kişilik ring araçlarıyla yapılan sevklere kadar birçok insanlık dışı koşullara maruz kaldıkları bilgisi yer alıyor.

Karayel’in paylaştığı bilgiler şu şekilde:

– Berberdeki makaslar bir süredir toplatılmış durumda, makine ile adeta tek tip traşa zorlanıyoruz. Tek tip elbiseyi önce traş ile hayata geçirme gayretindeler. Bu nedenle tutsaklar traş olamamaktadır.

– Baskın şeklinde yapılan aramalar gece baskınları ile yeni bir boyut kazanmış durumda. 11.08.2017 tarihinde ise Ankara’dan geldiği söylenen özel bir ekip arama bahanesiyle mesai saati sonrasına da sarkacak şekilde akşama kadar hücrelere baskın yapmıştır. Eşyalar dağıtılmış, kitaptan enstrümana kadar kimi eşyalara el konulmuş, keyfiyete itiraz eden tutsaklar”süngerli hücre” olarak anılan yere kapatılmıştır. Gün boyu süren baskınlarda tacizkar, tehditkar davranılarak karşı çıkanlara “şikayetlerinizi idareye iletin” denmiştir. Oysa kendilerinin cezaevi idaresiyle bağlantısı yoktur.

– Hastane sevklerinde havasız, hareket imkanı tanımayan, yolculuğu eziyete dönüştüren tek kişilik bölmeli ring kullanılmaya devam edilmektedir. Hastalar için hayati risk yaratan bu araçlarla sevk tutsaklarca kabul edilmemektedir. 20.07.2017 tarihinde Zeynel Karabulut, 21.09.2017 tarihinde Cihat Özdemir sağlık kurulu raporu ve diğer rahatsızlıklarının tedavisi için Yüksek İhtisas Hastanesi’ne bu araçlarla götürülmek istenmiştir. Kemal Tufan ise hepatit teşhisi/tedavisi kapsamında Kırıkkale Tıp Fakültesi Hastanesi’ne aynı araçla götürülmek istenmiştir. Arkadaşlarımızın mevcut başka araçlarla gitme talebi karşılanmayarak hastaneye gitmeleri engellenmiştir.

– Eylül ayında, Murat Karayel ve Cihat Özdemir defalarca dilekçe yazmalarına rağmen revire çıkarılmamıştır. Bir ay kadar süren revire çıkamama döneminde, sürekli kullandıkları ilaçları bitmiş, dilekçeyle istemelerine rağmen ilaç ihtiyaçları karşılanmamıştır.

–  Havalar epey soğumuş olmasına rağmen kaloriferler hala yanmıyor. Sadece bazı geceler çok az ısınabileceğimiz şekilde yakılıyor. Bazı arkadaşlarımız bu keyfiyetten dolayı hasta olmuş durumdalar.

– Mahkemelerin cezaevlerinden yapılan başvurulara yaklaşımı ise iyice ciddiyetsizleşti. Dün disiplin cezalarıyla ilgili duruşmalar vardı. Bu duruşmalar yapılmadı. Hakim ya unuttu ya duruşmasız karar verdi. Üstelik, iş yoğunluğunu azaltmak için dilekçelerimizi kaybediyorlar.

– Dilekçelerin işleme konmaması yaygın bir uygulamaya dönüşmüş, bu süreçte Savcılık, İnfaz Hakimliği ve Adalet Bakanlığı’na yazılmış başkaca dilekçelerimiz de kaybedilmiştir.

– Kitap ve dergi edinme, takip etme hakkımız halen yok sayılmaktadır. 09.08.2017 tarihinde Selçuk Çelik’e; 04.10.2017 tarihinde Resul Kocatürk’e gelen kargolardaki kitaplar kendilerine verilmemiştir. Bu kitapların toplatma kararı vs. bulunmamaktadır.

– BirGün Gazetesi’nin 06.08.2017 tarihli sayısı cezaevindeki abonelerine verilmemiştir. Gazetenin verilmeme gerekçesi olarak Kırıkkale F Tipi Cezaevindeki hak ihlalleri ile ilgili haberi gösterilmiştir. Eğitim kurulunun bu yasaklamaya dair 2017/73 sayılı kararına Kemal Tufan’ın itirazı İnfaz Hakimliği tarafından reddedilmiştir. Ağır Ceza Mahkemesine başvurusu ise, mahkemelerin tutsakların başvurularını ne kadar ciddiyetsiz ele aldıklarının kanıtı olan bir kararla sonuçlanmıştır. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, Kemal Tufan’ın başvurusunu Keskin T Tipi Cezaevi Eğitim Kurulu kararları ve Keskin T Tipi Cezaevi yönetimi raporunu referansla değerlendirmiştir, reddetmiştir. Başvurucunun Kırıkkale F Tipi’nde kaldığını, itiraza konu kararın F Tipi cezaevi Eğitim Kurulu’na ait olduğunu dahi göremeyecek bir yüzeysellikle idarenin keyfiyetine yargı kılıfı uydurulmuştur. (Kırıkkale CM’nin ibretlik kararı 10.10.2017 tarihli 2017/747 D-iş sayılıdır.)

– 08.10.2017 tarihinde Selçuk Çelik’in Mehdi Boz’a, Mert Yazar’ın BirGün Gazetesi’ne, Zeynel Karabulut’un Fikri Tırpan’a mektupları Eğitim kurulu kararıyla sansürlenerek gönderilmiştir

–  Açık görüşlerimizin aylık olması gerekirken iki ayda bir yaptırılması açık görüşe yiyecek içecek götürülmemesi; sohbet, spor, atölye, kurs vb. etkinliklerin keyfi gerekçelerle sık sık iptal edilmesi; hastanelerde kelepçeli muayene dayatılması; mektuplarımızın engellenmesi, yemeklerin kalitesiz ve az çıkarılması gibi sorunlar, baskı ve taciz biçimleri devam etmektedir.

– Kemal Tufan’ın, garanti süresi henüz dolmamış televizyonu arızalanmıştır. Garanti kapsamında tamir talebi, arıza kullanımdan kaynaklı olmadığı halde “besleme kartı garanti kapsamında değil” denilerek karşılanmamıştır. Sonuçta, tutsak oluşu istismar edilerek 135 Tl tamir ücreti alınmıştır.

22 Kasım 2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.