KESK’ten Açıklama: Satış Sözleşmesine Hayır!

0
1663

Hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan kamudaki emekçileri ve emeklileri satış sözleşmesi hakkında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), çeşitli illerde protestolar düzenliyor.90927

KESK Ankara Şubeler Platformu: 4/B VE 4/C’LİLER YİNE UNUTULDU

Kamuda sermaye devleti AKP eliyle oynanan orta oyunu sonucu yandaş Memur-Sen tarafından imzalanan satış sözleşmesine KESK Ankara Şubeler Platformu yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Geçen yıldan daha az zamma hükumet ile birlikte imza atan Memur-Sen’i eleştiren KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, ücret zammı dışındaki taleplere dikkat çekti. Gezen, “Merak ediyoruz: Bu kazanımlar arasında 4/B’liler, 4/C’liler, kamuda asli işleri yapan taşeron firma çalışanları başta olmak üzere güvencesiz çalışanların kadroya geçirilmesi var mıdır” diye sordu.

Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, kamu emekçilerinin 2 yıllık mali ve sosyal haklarını belirleyen toplu sözleşme müzakerelerinin şeffaf bir şekilde kamuoyu önünde yürütülmesi gerekirken kapalı kapılar ardında sürdüğünü söyledi. Çalışma Bakanının her 6 aylık dilim için yüzde 3,5 öneren ikinci bir tekliften bahsettiğini kaydeden Gezen, “Neyse ki Cumhurbaşkanı devreye girip Memur-Sen Başkanını 3,5 olmaktan kurtarmıştır. Peki, bu aralıkta Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile ne görüşülmüş, nasıl bir pazarlık yürütülmüştür? Bu ikinci teklif neden kamuoyundan gizlenmiştir?” diye sordu.

Memur-Sen’in bir önceki toplu sözleşmede üzerinde çalışılma yürütülmesi kararlaştırılan maddelerde ilerleme bir yana takibini dahi yapmadığını dile getiren Gezen, kamu emekçilerinin yıllardır çözülmeyi bekleyen sorunlarını şöyle sıraladı: “Merak ediyoruz: Bu kazanımlar arasında 4/B’liler, 4/C’liler, kamuda asli işleri yapan taşeron firma çalışanları başta olmak üzere güvencesiz çalışanların kadroya geçirilmesi var mıdır? Ek ödemelerin emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılması var mıdır? Vergi dilimi ve ek gösterge adaletsizliklerini ortadan kaldıran tek bir cümle dahi var mıdır? Yoksa geçmiş dönemde yaptığınız gibi, 258 sayısına amaç, kapsam, taraflar, ‘üzerinde çalışma yapılacak konular’ gibi maddeleri de ekleyerek mi ulaştınız?”

DAVAYLA KAZANILANI DA TIRPANLADI

Memur-Sen yönetiminin kümülatif yalanlar söylemeye devam ettiğine dikkat çeken Gezen, 2018 yılı için yüzde 4+3,5 artışın kümülatif yüzde 7.64; 2019 yılı için yüzde 4+5 artışın ise kümülatif yüzde 9,20 olarak gösterilerek emekçilerin aklıyla dalga geçildiğini dile getirdi. 4/C’liler ve 4/B’liler başta olmak üzere güvencesiz çalışanların kadroya geçirilmesi bir yana 4/Clilere geçen dönem verilen 150 TL üzerine konulan kısmi rakamlardan ‘kazanım’ diye bahsedildiğini ifade eden Gezen, oysa 4/C’lilerin davayla kazandıkları 450-500 TL ek ödemelerin önceki toplu sözleşme ile 150 TL’ye sabitleyenin yandaş konfederasyon yönetimi olduğunu söyledi.

İHRAÇ EDİLENLER İADE EDİLMELİ

Memur-Sen’in Cumhurbaşkanı’na giderek zam istemesine de değinen Gezen, “KHK’lar ile grev hakkının ve grevlerin engellenmesini hedeflediklerini söyleyen, ‘milletin adamından’ icazet alan konfederasyon başkanı bir kez daha satış sözleşmesinin ortağı ve tarafı olmuştur. KHK’ları, KHK’larla gerçekleşen haksız, hukuksuz ihraçları onaylayan, emekçilerin başında Demoklesin Kılıcı gibi sallanan ve iş güvencesini tamamen yok eden KHK rejiminden iyileştirme bekleyen bir yapı sendika değildir, olamaz! Bunun için KESK olarak sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için verilecek mücadelede yan yana omuz omuza olmaya çağırıyoruz. Tüm kamu emekçilerini, insanca yaşanacak ücret, herkes için iş güvencesi, OHAL ve KHK rejiminin kaldırılması, tüm ihraçların aynı kadro ve unvanları ile göreve iadesi, emeğin özgürleşmesi için verilecek mücadelede emeğin gerçek tarafında yer almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: EVRENSEL

23.08.2017

Odak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.