Sri Lanka’da Ranil Wickremesinghe geçici olarak Devlet Başkanı oldu

0
332

Sri Lanka’da ekonomik krize karşı başlayan eylemlerin büyümesi ve başkanlık sarayının işgal edilmesi nedeniyle ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın yerine Başbakan Ranil Wickremesinghe geçici olarak göreve getirildi.

Yemin ederek geçici devlet başkanlığı görevine başlayan Wickremesinghe, yaptığı açıklamada, “Barışçıl gösteri hakkını kabul ediyorum ancak bazıları sabote etmeye çalışıyor” dedi.

Ülkeyi terkederek önce Malezya’ya oradan da Singapur’a geçen eski Devlet Başkanı Rajapaksa e-posta ile istifa kararını açıklamıştı.

Devlet başkanlığına aday isimlerin 20 Temmuz’da parlamentoda oylanacağı açıklanırken; Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardene ise parlamentoyu güçlendirmek ve devlet başkanının yetkilerini kısıtlamak için gerekli yasal adımları atacaklarını savundu.

Ülkede gıda, yakıt ve diğer temel malzeme kıtlığıyla ilgili kriz ise sürüyor. Başkent Kolombo’da sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından iş yerleri yeniden açılırken askerlerin ise sokaklarda devriye gezmeye devam ettiği belirtildi. Binlerce kişinin ise benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturduğu da ifade edildi. Geçici devlet başkanı seçilen Ranil Wickremesinghe ise 13 Temmuz’da protestocuların başbakanlık konutunu basması üzerine “Orduya düzeni sağlamaları için ne gerekiyorsa yapmaları” talimatı verdiğini açıklamıştı. 

Kaynak: Evrensel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.