ABD ve Batı ittifakının Ukrayna kriziyle ilgili Rusya’ya “barışçıl yolu seçme” çağrısı ve görüşmeleri sürüyor

0
345

Özellikle son bir kaç aydır ABD ve Avrupa Birliği (AB) ittifakıyla Rusya’yı karşı karşıya getiren Ukrayna krizi ile ilgili görüşmeler devam ediyor.

Bugün Berlin’de İngiltere, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları ile ortak bir toplantıya katılacak olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken bu görüşmeler öncesinde dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya’ya “barışçıl yolu seçme” çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’yla görüşmeleri öncesi Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’nde basına açıklamalarda bulunan Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “diplomasiyi izlemediği takdirde bunun sonuçlarıyla yüzleşmeyi seçeceği” ifadelerini kullandı. Blinken, “Bunu diplomatik ve barışçıl bir yolda tutabileceğimizi kuvvetle umuyorum, ancak nihayetinde bu Başkan Putin’in kararı olacak” dedi.

Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğine değinerek; “Bu gücü çok kısa sürede daha da artırma planlarının olduğunu biliyoruz, bu da Başkan Putin’e çok kısa sürede Ukrayna’ya karşı daha fazla saldırgan eylemde bulunma kapasitesini veriyor” diye konuştu.

Blinken, Rusya’nın “bir ulusun başka bir ülkenin sınırlarını zorla değiştiremeyeceği gibi” temel ilkelere meydan okumaya çalıştığını da iddia ederek, “Bu ilkelerin cezasız bir şekilde ihlal edilmesine izin verirsek o halde Pandora’nın kutusu açacağız. Bütün dünya burada neler olduğunu izliyor” dedi.

Blinken, bugünkü görüşmeler sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’la ayrı bir görüşme gerçekleştirecek. Baaerbock, 17-18 Ocak’ta Kiev ve Berlin’e resmi ziyaretlerde bulunarak iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmişti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’ya silah satılacağı yönündeki iddiaları reddetmişti.

Görüşmelerin ardından Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yarın Cenevre’de bir araya gelecek. Cenevre görüşmesi öncesi Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Krizi gerçekten gidermek istiyorsanız Ukrayna ordusuna silah sevkiyatı yapmaya son verin” çağrısı yapıldı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise dün Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşerek AB’nin bu ülkeye desteğini teyit etti. Borrell’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Borrell ile Kuleba arasındaki telefon görüşmesinde, “Rusya’nın Avrupa güvenliğinin temel ilkelerini baltalama girişimleriyle ilgili uluslararası diplomatik çabaların güçlendirilmesi” konusunda mutabakata varıldı.

Batı’nın desteğini arkasına alan Ukrayna, Rusya’yı Donbass yönetimine silah sevkiyatıyla suçlarken Litvanya da Belarus sınırına Rus askerlerin konuşlandırılmasına tepki gösterdi. Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “Rusya’nın Belarus’a asker taşıması bizim için doğrudan tehdit” denildi. Rusya-Belarus sınırında 9-20 Şubat tarihleri arasında askeri tatbikat yapılacağı açıklanmıştı. Danimarka ise Litvanya’ya dört tane daha F-16 savaş uçağı ve bir savaş gemisi gönderdi. İsveç de yüzlerce askerini pazar günü Baltık Denizi’ndeki Gotland Adası’na taşımıştı. Polonya ise Rusya’yla bir savaş olasılığını dile getiriyor. Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau önceki gün yaptığı açıklamada, “Rusya’yla bir savaş son 30 yıldır olmadığı kadar yakın. Eli kulağında olmasa da tehdit bu kez çok gerçek görünüyor” dedi.

Kaynak: BirGün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.