AKP iktidarının Esad’la diyalog sürecine dair yaklaşımında değişim emareleri

0
131

Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelerle birlikte AKP iktidarının Esad’la diyalog sürecine dair yaklaşımında değişim emareleri başladı.

Dışişleri Bakanı Fidan, “Bizim temennimiz, Esad’ın kendi muhalefeti ile anlaşması. Ancak anladığımız kadarıyla kendisi ve ortakları, muhalefetle anlaşmaya ve büyük bir normalleşmeye hazır değil” dedi.

Iktidar, bu yılın başları itibariyle Şam hükümetiyle normalleşme adımları atacağına dair birçok mesaj vermişti. Buna dair Rusya, Suriye ve İran’la birlikte dışişleri bakanları düzeyinde toplantılar yapıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, geçtiğimiz Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le buluşmadan önce “Esad’la görüşebilirim” demişti.

Normalleşme gündeminin sıcak olduğu dönemde, bir gün içinde Kayseri’den Afrin’e uzanan şiddet olayları yaşanmıştı. Olayların ardından açıklama yapan Erdoğan, yaşananları “sinsi tuzak” olarak nitelemiş; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmekte kararlı olduğunu vurgulamıştı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye ile ilişkiler konusunda yeni açıklamalarda bulundu. Fidan, “Türkiye, bu çatışmasızlık ortamında rejimin ve muhaliflerin üzerinde anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeveyi oluşturmalarını görmek istiyor. Rejimin, muhaliflerle birlikte halkına güvenli ve istikrarlı bir ortam sağlaması önemli” dedi.

“Temas ve konuşma ayrı yöntemlerdir” diyen Fidan, “Suriye açısından, sahici bir konuşma Suriyeli muhaliflerle olmalı. Bizim temennimiz, Esad’ın kendi muhalefeti ile anlaşması” ifadelerini kullandı.

Fidan, şöyle devam etti: “Ancak anladığımız kadarıyla kendisi ve ortakları, muhalefetle anlaşmaya ve büyük bir normalleşmeye hazır değil. Şu an itibarıyla, Esad ve ortakları belli sorunları çözmeye pek hazır görünmüyorlar.”

İsrail’in Suriye’ye saldırılarının arttığını belirten Fidan, “Terör örgütü ve diğer unsurların bu kaos ortamından istifade etmeye kalkması, Suriye’yi daha büyük bir istikrarsızlığa sürükleyebilir. Bunu kimse istemez” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin İdlib vilayetindeki ‘gerilimi azaltma bölgesi’nde konumlanan HTŞ başta olmak üzere selefi cihatçı örgütler, İsrail’in Lübnan ve Suriye’ye dönük saldırılarını fırsat bilerek geçtiğimiz ay yeniden silahlanmaya başlamıştı.

Ülkedeki cihatçı grupların, özellikle İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısından sonra, İsrail saldırılarının Suriye’deki Hizbullah ve İran güçlerinin bulunduğu noktaları hedef aldığı yerlerde, “zeminin tekrar ilerlemeye ve kontrol haritalarını değiştirmeye hazır olduğuna inandığı” belirtiliyordu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.