Fatsalıların mücadelesi kazandı: Siyanürlü altın madeni kapatıldı

0
174

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2013’te kurulan ve 10 yılı aşkın süredir siyanür ile altın ayrıştıran maden şirketinin ruhsat uzatma talebi mahkemenin aldığı kararla reddedilmişti. Altıntepe Maden A.Ş. isimli şirket faaliyetlerini durdurdu.

2013’te kurulan madenin, ÇED raporu süresinin dolduğu 2018’de faaliyetlerini sona erdirmesi gerekiyordu. Ancak şirket üretime raporsuz devam etti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da işletme ruhsatının 10 yıl daha uzatılmasını onayladı.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin yapmış olduğu çalışmalarda özellikle madenin işletildiği yakın köylerdeki içme suyu ve yeraltı suları ve toprak tahlillerinde limitlerin çok üzerinde toksik etkiye sahip ağır metal kirliliği ortaya çıkmıştı. Fatsa’yı besleyen ana ırmaklardan en önemlisi olan Elekçi Irmağı’nda kirliliğe dair bulgular yöre halkını endişelendiriyordu.

Madenin işletme ruhsatı süresinin uzatılmasına itiraz eden Fatsa Doğa Çevre Derneği’nin talebi 26 Ocak’ta kabul edildi. Mahkeme, şirketin sunduğu bilgilerdeki tutarsızlıklara işaret ederek ruhsatı iptal etti.

Kararın ardından madeni yerinde denetleyen Ordu Valiliği, şirketin üretim faaliyetlerini durdurduğunu tespit etti. Şirket yetkililerine yapılan bildirimde yeniden üretime başlanamayacağı da belirtildi.

Fatsa’da elde edilen hukuki kazanıma rağmen Ordu’nun yüzde 74’ü maden alanı ilan edilmiş durumda. Perşembe, Ulubey, Kabadüz, Gölköy, Mesudiye, Korgan, Aybastı başta olmak üzere birçok noktada bakır, çinko, demir, gümüş, altın madeni aranması için ruhsat verildi, ÇED süreçleri başlatıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.