Gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları: Saymaz’a hakaret cezası!

0
311

Haber: Ömer Şan

Yargılananlar arasında Rüstem Batum, Cengiz Çandar, İsmail Saymaz, Can Ataklı gibi gazeteciler ile sanatçı ve siyasetçiler de bulunuyor…

ANKARA- Yurt genelinde bu hafta da, önceki haftalarda olduğu gibi birçok ‘gazetecilik ve ifade özgürlüğü’ davasına dair duruşmalar görülüyor. Davaların birçoğunda erteleme olurken, tarikatlare ilişkin iddiaları nedeniyle Gazeteci İsmail Saymaz’a, ‘hakaret’ cezası geldi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından derlenen ve internet sitesinde de bilgileri verilen dava duruşmalarının, bu haftaki takvimi şöyle:

Rüstem Batum davası

14 Haziran Salı günü görülen davaların ilkinde; savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Rüstem Batum’un, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamalarıyla yargılandığı davanın 8.duruşması, İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesinde, dün görüldü.

İddianamede gazeteci Batum’a yöneltilen suçlamalara, 2016 ve 2018 yıllarında yaptığı 20 Twitter paylaşımı kanıt olarak gösteriliyor.

Duruşmada, Batum’un avukatı dosyadaki eksik hususların giderilmesini talep etti. Mahkeme, Batum hakkında çıkartılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek, duruşmayı 10 Kasım’a erteledi.

Mehmet Erol davası

Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Mehmet Erol’un, 2 kez ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Bakırköy 22. Asliye Ceza Mahkemesinde, görüldü. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan bir buçuk sayfalık iddianamede Erol’un Devlet Bahçeli ve Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği iddia ediliyordu.

7 Gazeteci bir arada

Gazeteciler İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi, Mizgin Fendik, Pınar Tarlak, Reyhan Hacıoğlu ve Hicran Urun’un “Özgürlükçü Demokrasi Davası” kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suçu ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla yeniden yargılandıkları davanın 4.duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, 5 Mart 2021 tarihli kararında gazetecilere verilen cezaları “yetersiz” bulmuş, Mizgin Fendik ve Pınar Tarlak hakkında verilen beraat kararlarını da bozarak dosyayı yeniden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

7 Nisan’daki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Mizgin Fendik’in beraatini; Hicran Urun, Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul ve Pınar Tarlak’ın ise “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası” ve “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlarından cezalandırılmasını talep etmişti.

Ferhat Tunç davası

Sanatçı Ferhat Tunç’un, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davanın 13. duruşması İstanbul Büyükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

İddianamede Tunç’a yöneltilen suçlamaya 2016 yılında Twitter üzerinden yaptığı 5 paylaşım delil gösteriliyor.

Özgür Gündem dayanışma davası

Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in, ‘Özgür Gündem Dayanışma Davası’ kapsamında “terör örgütü propagandası yapmak”, “suç işlemeye alenen tahrik etme” ve “suçu ve suçluyu övme” suçlamalarıyla yeniden yargılandığı davanın 4.duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Avukatların, eksik hususların giderilmesini talep ettiği duruşmada mahkeme, Ahmet Nesin hakkında yurt dışına yazılan istinabe evraklarının dönüşünün beklenmesine karar vererek davayı 19 Ekim’e erteledi.

15 Haziran Çarşamba

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP eski Grup Başkan Vekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel ile milletvekilleri Altan Tan, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan ve Saadet Becerikli’nin, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 2. duruşması Silvan Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davanın 16 Mart 2022’de görülen ilk duruşmasında mahkeme, cezaevinde olan HDP milletvekilleri İdris Baluken ve Figen Yüksekdağ’ın ifadesinin SEGBİS üzerinden alınması için kaldıkları cezaevine yazı yazılmasına karar vererek davayı ertelemişti.

Can Ataklı’nın davası

Gazeteci Can Ataklı’nın, “halkın bir kesimini alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

İddianamede Ataklı’ya yöneltilen suçlamaya Tele-1’de yayınlanan ‘Gün Başlıyor’ programının 21 Mayıs 2021’de yayımlanan programındaki sözleri delil olarak gösteriliyor.

Ataklı, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in 20 Mayıs’ta Rize’de yaptığı ziyaretler sırasında çıkan olaylar hakkında yorum yaparak tepki göstermişti. İddianame savcısı, Ataklı’nın yorumları ve tepkisi ile “Rize ve Rizelileri toplumun önüne atarak hakaret ve iftiralar sıraladığını” iddia edildi. İddianamedeki 40 müşteki arasında Adalet ve Kalkınma Partisi Rize İl Başkanlığı da bulunuyor.

İsmail Saymaz’a hakaret cezası

Gazeteci İsmail Saymaz’ın, tarikat lideri Büreyde Öncel’in şikayeti ile “hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülüyor.

İddianamede Saymaz’a yöneltilen suçlamaya Yol TV’de 4 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan “Esas Mesele” programındaki sözleri delil olarak gösteriliyor. Programda konuşan Saymaz, Öncel’in 1987 doğumlu olmasına rağmen “şeyh” olduğunu iddia ettiğini ve çocuk istismarından yargılandığını dile getirmişti.

Dün görülen duruşmaya Saymaz katılmazken Mahkeme, ‘merdiven altı tarikatta istismar’ iddiasına ilişkin yazısı ve televizyondaki konuşmaları nedeniyle Saymaz’ı ‘hakaretten’ mahkum etti.

‘Yazmama karşılığında şikayetin geri çekilmesi’ yönündeki tekili de reddeden gazeteci Saymaz, 3 bin 480 TL para cezası ödemeye mahkum edildi.

16 Haziran Perşembe

Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Cengiz Çandar’ın, “suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 6.duruşması İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

İddianamede Çandar’a yöneltilen suçlamalara 30 Mayıs 2017 tarihinde kişisel hesabından yaptığı Twitter paylaşımı delil olarak sunuldu. Savcılık, suçlamalara delil olarak gösterilen paylaşımlarda anılan Ayşe Deniz Karacagil’in Rakka’da terör örgütü saflarında öldüğü, sosyal medya üzerinden gündeme getirilerek övülmesinin kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlike doğurabilecek nitelikte olduğunu iddia ediyor.

Zübeyde Sarı duruşması

Yine savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Zübeyde Sarı’nın, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 2.duruşması Bakırköy 24. Asliye Ceza Mahkemesinde görülüyor.

İddianamede gazeteci Sarı’ya yöneltilen suçlamaya Anayasa Mahkemesinin hukuka aykırı olduğuna hükmettiği “sanal devriye” yöntemi ile elde edilen 11 sosyal medya paylaşımı delil olarak gösteriliyor.

İnci Aydın davası

Gazeteci İnci Aydın’ın, M.Çitil’in şikayeti üzerine ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülüyor.

Aydın’a, iddianamede yöneltilen suçlamaya Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu sırada Yeni Yaşam gazetesinin kadın ekinde, 15 Aralık 2021’de yayımlanan, “İktidara notumuz yok lafımız var: Haksızlıklarınla göndereceğiz” yazısı delil olarak gösteriliyor. Şikayetçi Çitil’in adı yazıda 2 kez geçiyor.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Bilir Kaya, gazetenin eski sorumlu müdürü İnan Kızılkaya ve siyasetçi Hatip Dicle’nin, ‘hükümeti, yargı organlarını veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak’ ve ‘Türk milletini, cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılamak’ suçlamalarıyla yargılandığı davanın 22. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde, saat 11:30’da görülecek. İddianamelerde Aykol, Kaya, Kızılkaya ve Dicle’ye yöneltilen suçlamalara gazetede farklı tarihlerden yayımlanan haberler delil olarak gösteriliyor.

17 Haziran Cuma

Gazeteci Devrim Ayık’ın, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 11:00’da görülecek.

Crohn hastası olan gazeteci Ayık, davada tutuklu olarak yargılanıyor. Mahkeme, davanın 25 Ocak’ta görülen 7. duruşmasında Ayık’ın tahliye talebini reddetmişti. Davanın 3 Haziran’da görülen 35. duruşmasında Ayık’ın dosyasının tefrikine karar vermişti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.