İliç’teki arama bölgesinde çatlaklar oluştu, yeni heyelan riski var: “AFAD çalışanlarını da düşünmemiz gerekiyor. Bir işi yapalım derken başka kötü sonuca sebebiyet vermemek için son derece tedbirli davranılıyor”

0
143

İliç’teki siyanürlü altın madeni faciasında kayıp 9 işçiye henüz ulaşılabilmiş değil. Arama çalışmaları devam ediyor. Madenci aileleri bekleyişini sürdürürken, İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral yeni heyelan riski olduğunu ifade ederek AFAD çalışanlarının da hayatının düşünülmesi gerektiğini, bu nedenle çalışmaların tedbirli yapılması gerektiğini aktardı.

Siyanürlü Çöpler Altın Madeni’nin havzasının en iyi görüntülendiği Sabırlı köyüne girişler yasaklandı. Köylüler ancak jandarma eşliğinde köylerine girebiliyor. Sözcü TV’nin aktardığına göre altın madenini protesto eden köylüler de alana alınmıyor.

İş makinası yan yattı

13 Şubat günü saat 14.28’de, toprak kaymasının hemen öncesinde işçilerin çektiği fotoğraflarda toprakta çatlakların oluştuğu, facianın adım adım geldiği görüldü.

Medyascope’un haberine göre fotoğraflarda bir makinanın da çatlaklara saplanarak yana doğru eğildiği görüldü. Bir işçi, sahadaki çatlakları raporlayan işçinin de göçük altında kaldığını söyledi.

Fotoğrafları çekerek üst birimlere ilettiğini belirten işçi, kopma olacağının bilinmesine rağmen personelin sahadan çekilmediğini söyledi. Madenciler, olay sırasında tüm alanın terk edilmesi için herhangi bir uyarının yapılmadığını, siren sesinin çalmadığını aktardı.

Yeni heyelan riski var

Maden ocağında incelemelerde bulunan bilim insanları bulgularını basınla paylaştı.

İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, madende yaklaşık 800 metre uzunluğunda, 30 metre derinliğinde ve 50 metre genişliğinde alanın kaydığını söyledi.

Hem Sabırlı Deresi’ne hem de arka tarafta yer alan terk edilmiş maden sahasının içine doğru kaymanın yaşandığını belirten Kumral, “Yeni bir heyelan riski var mı?” soruları üzerine Kumral, heyelan riskinin sürdüğünü, kayan bölgenin hem arka kısmında hem önünde atık sahasının bulunduğunu söyledi.

Kumral şunları söyledi:

“Bazı çatlamalar olduğunu gözlemledik. Bu riski de göz önüne alarak bu çalışmaların bir an önce bitmesi gerekiyor, bu risk var. Ondan dolayı da siyanür gibi konular biraz daha ikinci plana atılmış vaziyette ama heyelanı da göz önüne getirdiğimiz zaman AFAD çalışanlarını da düşünmemiz gerekiyor. Yani öyle bir kontrolde gitmesi gerekiyor ki bu işin… Bir işi yapalım derken başka kötü sonuca sebebiyet vermemek için son derece tedbirli davranılıyor.”

Sızıntı reddedilmiyor

Gerekli önlemlerin alındığı belirtilse de toprağa ve su kaynaklarına kimyasal madde sızıntısı ihtimali reddedilemiyor. Mustafa Kumral, şunları kaydetti:

“Tabii ki burada bir siyanür olayı var ama çevreye ne kadar etki yapar bunun araştırmaları devam ediyor. Kendilerinin buldukları ilk verilere göre şu anda düşük seviyede devam ediyor ama DSİ, bu siyanürün ortamdan uzaklaştırılması veya akarsuya, yer altı suyuna ulaşmaması için gerekli tedbirleri kısa, orta ve uzun vadede almaya çalışıyor. Kısa vadede aldıkları tedbir, hemen o atığın alt tarafında set oluşturdular. Bu setin amacı hem kaymanın içinde bulunduğu sıvıların ortamdan uzaklaştırılması çünkü orada birikecek. Onu da sonra iç havuzlara geri pompalıyorlar. Orta vadede madenin etrafında oradaki suyu ortamdan uzaklaştıracak şekilde set kurmaya çalışıyor. Bu şekilde atıktan gelecek suların temiz şekilde başka taraftan deşarjı söz konusu olacak. Bu da bizim için son derece önemli.”

Yeni numuneler alındı

Ekipler, arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını, incelemek üzere burada bulunan Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı’na, bazılarını ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevre Referans Laboratuvarı’na götürüyor.

Sahanın farklı noktalarından alınan yeni bazı toprak örnekleri, akşam saatlerinde numune kaplarına konularak Ankara’ya gönderildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.