İstanbul’un deprem gerçeği: İtfaiye binaları riskli çıktı, güçlendirme çalışmalarına başlandı

0
163

Olası İstanbul depremi ve yaratacağı yıkım konuşuluyorken, İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı deprem zamanında ilk müdahaleyi yapacak 170 binadan 22’sinin yaptıkları çalışmanın sonucunda riskli olarak tespit edildiğini aktardı.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre İBB’nin Eylül ayı oturumlarının başlamasıyla birlikte deprem gerçekliği bir kez daha tartışıldı.

Toplantıda konuşan AKP Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 4.5 yıldır İstanbul’un iyi yönetilemediğini savunarak, “Biz bu filmi 30 sene önce de izledik. İstanbul’a yazık edeceklerini, geleceğini karartacaklarını biliyorduk. CHP’li İBB Başkanı’nın İstanbul’u yönetmek gibi bir niyeti yok dedik. Bedeni İstanbul’da ama ruhu İstanbul’da olamadı. İstanbul’u yönetmek yerine kendi siyasi kariyerini yönetmeyi tercih etti. Hep başka heveslerin peşinde koştu” dedi.

Konuşmasına Göksu’nun eleştirilerine yanıt vererek başlayan CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, “Bu şehir kendisinin ruhunu yok sayarak betona gömenlerden 31 Mart’ta hesabını sordu. Bunu anlamadınız. Önümüzde 2024 seçimi var bir daha anlatırız” dedi. Göksu’nun verdiği bilgilerin yanlış olduğunu belirten Balyalı, “Herhalde Göksu’nun aday olmasını istemeyenler ona yanlış bilgi veriyor. Biz doğru bilgileri verelim. Çünkü biz onun aday olmasını canı gönülden istiyoruz” şeklinde konuştu.

29 bin hektarlık tarım ve orman alanı imara açıldı

AKP’nin algı yaratarak bazı gerçekleri unutturmak istediği vurgulayan Balyalı, İstanbul’da kentsel dönüşüm ve deprem konusunda geçmiş dönemde ve bugün yapılanları karşılaştırmalı olarak anlattı. Resmi rakamlara göre 2004-2019 yılları arasında hem İBB hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul’da 29 bin 552  hektarlık tarım, orman ve donatı alanının  imara açıldığını ifade etti. Balyalı “Bu rakam; Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Esenler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Şişli ilçelerinin toplamına denk geliyor. 3.Köprü ve 3. Havalimanı için imara açılan alanlar dahil değil” dedi.

Rantsal dönüşüm unutturulmaya çalışılıyor

AKP’nin İstanbul’da kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm yaptığını unutturmaya çalıştığını vurgulayan Balyalı “İBB ve Şehir Plancıları Odası,  kentsel dönüşüme karşı 1537 dava açtı” söylemine de atıfta bulundu. Balyalı, bahsedilen yerlerin kentsel dönüşüm değil rant için kullanıldığını örnekleri ile anlattı. Afete karşı hazırlık için kullanılmak üzere riskli alan ve rezerv alan ilan edilen yerleri sıralayan Balyalı, Zeytinburnu’ndaki tank fabrikası arazisi, Maslak 3. Kolordu Komutanlığı arazisi,  16/9 Kuleleri, Zekeriyaköy Füze Üssü arazisi, Çekmeköy Kışlası, Beşiktaş Jandarma Dikimevi arazisi, Nakliyeciler Sitesi arazisi üzerinde yükselen lüks konut projelerine dikkat çekti.

İtfaiye binaları deprem riski altında

Geçmiş dönemde AKP’li yöneticilerin İBB’nin bütün binalarının depreme karşı  güvenli olduğunu söylediklerini de aktaran Balyalı “Birkaç yıldır İBB binalarının güvenliğini test ediyoruz ve ortaya çok vahim bir tablo çıktı. 170 İBB binasının testleri yapıldı ve raporları çıktı. Deprem olduğunda ilk müdahaleyi yapacak olan itfaiyenin 132 binasının 36’sı güvenli çıktı. 22 itfaiye binası depremde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Depremde görev yapacak İBB personelinin yaşadığı lojmanların 22 tanesi riskli. Sağlık tesislerinin 9’u riskli. Yurtların birinde sorun var. Ama bazı yurt binalarına geçmiş dönemde bazı vakıflara, derneklere, tarikatlara tahsis edildiği için giremedik. Tespit yapamıyoruz. İstanbul bu noktada. İtfaiye binaları dahil olmak üzere İBB binaları deprem riski altında. Bu binalar  için güçlendirme çalışması başlattık” dedi.

3 barajda sıvılaşma riski

1999 depreminde sonra barajlara tek bir çivi dahi çakılmadığına da dikkat çeken Balyalı “2019’da ihale yapmışlar sadece. Şimdi barajların güvenliği için biz çalışma yapıyoruz. DSİ sorumluğunda olan Büyükçekmece, Alibeyköy ve Ömerli barajlarının zemininde sıvılaşma tespit ettik. 3 barajdaki tehdidinin ortadan kaldırılması için DSİ ile protokol imzalanıyor. Sadece proje için 7.7 milyon lira harcandı. Elmalı, Terkos, Pabuçdere, Kazandere barajları için de teknik çalışmalar yapıldı” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.