Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesine itiraz eden hakim HSK kararnamesi ile Kahramanmaraş’a gönderildi: “Mesleği bırakacağım”

0
317

Geçen gün yayımlanan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yaz kararnamesi ile birlikte 5 bin 426 hâkim, 33 başsavcı ve 351 yerel mahkeme üyesinin görev yerleri değiştirildi. Görev yerleri değiştirilerek İstanbul’dan Kahramanmaraş’a gönderilen Ağır Ceza Hakimi, “Mesleği bırakacağım” dedi.

2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın davasında, dosyanın Riyad’a gönderilmesine şerh düşen ve muhalefet eden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir’in görev yeri, yayımlanan HSK yaz kararnamesi ile değiştirildi. Demir, Kahramanmaraş Hakimliği’ne gönderildi.

Halktv’den İsmail Saymaz’a konuşan Nimet Demir, tayin kararını beklemediğini belirterek meslekten ayrılacağını söyledi. Demir, Saymaz’ın “Ne zaman ayrılmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna “Tabii çok yeni oldu. Herkesin a, b, c planları varken, öyle bir planım yoktu. Arzumanım bile yoktu. Şimdi ne yaparım… Ailemle görüşüyorum. Onlarla birlikte ortak karar vereceğiz. Ama hemen dilekçemi vermeyi düşünüyorum. Bu arada vermiş olduğumuz kararlar var. Onların gerekçelerini yazmak, toparlamak için bir zamana ihtiyacım var. Bu zamanı geçirdikten sonra ayrılacağım” karşılığını verdi.

“Otoriter bir yapıdan beklenebilecek şeyler bunlar”

İsmail Saymaz’ın “Bildiğim kadarıyla muhafazakâr bir yargıçsınız. 2014’te başörtüsünü savunan yazılarınız gündeme gelmişti. Bugün ise başörtüsüne yönelik ayrımcılık son buldu. Hatta sizinle aynı kararnamede başörtülü başsavcı atandı. Fakat siz ise kanaatinizden ötürü gidiyorsunuz? Bu biraz ironik bir durum değil mi?” sorusuna da yanıt veren Demir şunları söyledi:

“Aslında otoriter bir yapıdan beklenebilecek şeyler bunlar. İnsan hakları, özgürlük ve demokrasi gibi değerlerin topluma yerleşmesi noktasında bir anlayışım var benim. Muhafazakâr bir insanım ama böyle bir anlayışa sahibim. Yerleşmesi için mücadele ettim. Önümüze gelen davalarda sanıkların, davacının veya davalının kimliğine bakmıyordum. Demokrasi, insan hakları ve özgürlük anlayışının ve değerinin gereği neyse onu yapmaya çalışıyordum. Bu otoriter yapılarda her zaman tepki görecek duruştur. Ben de o duruşun şu anda mağdurun konumundayım diyeyim.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.