MEB’in “taşımalı eğitim” kararından sonra köy okulları çürümeye terk edildi, samanlık olarak kullanılıyor!

0
569

AKP’nin, “Avrupa bizi kıskanıyor” söylemlerinin aksine Türkiye’de yaşanan gerçekler durumun hiç de öyle olmadığını bizlere gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi niteliksizleştiren ve gericileştiren politikaları sonucunda parası olan aileler çocuklarını özel okullara yollamak zorunda bırakılırken, parası olmayan milyonlarca çocuk kalitesiz veyahut gerici eğitim müfredatına maruz kalıyor. Köy okullarında ise durum içler acısı. Çürümeye terk edilen köy okulları, samanlık olarak kullanılıyor.

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın “taşımalı eğitim” kararından sonra köylerde mevcut okul binaları çürümeye terk edilmiş halde. Nüfusu az ve dağınık yerleşim birimlerinde bulunan, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin merkezi yerlerdeki okullara günübirlik taşınarak eğitim almalarını sağlamak amacıyla başlatılan ‘Taşımalı Eğitim’ uygulaması, köylerdeki okulların birbiri ardına kapanmasına neden oldu.

Kırsal kesimlerde, mezralarda bulunan ilköğretim çağındaki öğrencilerin, merkezi yerlerdeki okullara günübirlik taşınması kararı verilmesi sonrasında bu öğrenciler her gün evlerine kilometrelerce uzaklıktaki okullara gidip gelmek zorunda kalıyor. Boşalan okul binaları ise bazı yerlerde muhtarlık olarak, bazı yerlerde samanlık olarak kullanılırken çoğu ise çürümeye terk edilmiş halde. Camları, kapıları, pencereleri kırılan köy okulları virane bir hale geldi.

Kömüş’ün yaptığı haberde aktardığı bilgilere göre AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında köy okullarında 668 bin 270 öğrenci eğitim görüyordu. 2020’de ise bu sayı 271 bin 196’ya geriledi. 19 yıl boyunca 20 bin köy okulunun kapandığı ifade ediliyor.

Bunun tersine taşımalı eğitim ise her yıl artıyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 15 bin 397 olan taşınılan okul sayısı 2019-2020’de 17 bin 198’e yükseldi. Öğrenci sayısında ise düşüş yaşandı. 2014-2015’te 1 milyon 325 bin olan taşınan öğrenci sayısı 2019-2020’de 1 milyon 152 bin 220’ye düştü. Üstelik bu durum öğretmen atamalarına da yansıdı. Köy okullarının kapatılmasıyla birlikte öğretmen atamaları azaldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.