Müslüm Çakıcı’yı Sevgi ve Saygıyla Anıyoruz

0
1191

H. Ballıkaya

1970’li yılların anti-faşist devrimci mücadelesinin unutulmaz militanlarından Müslüm Çakıcı’yı saygıyla anıyoruz.

Müslüm Çakıcı, yoksul bir köylü çocuğu olarak, Sivas’ın Divriği ilçesinde 1957 yılında doğdu. Köyde okulun olmamasından dolayı, okula ancak ailesinin göç ettiği İstanbul Çeliktepe’de başladı. İlk ve ortaokulu burada okudu.

Müslüm Çakıcı, lise yıllarına geldiğinde 12 Mart faşist cuntasından sonra ülkenin her tarafında başlayan anti-faşist devrimci mücadele içerisinde yerini aldı. 1974 yılında kurulan İstanbul Sanayi Mahallesi’ndeki Tüm Emekçiler Derneği’ne bir emekçi çocuğu olarak o da katıldı.

Lise yıllarında, Yeni Levent Lisesi’nde Mahir Çayan’ın düşüncelerinden etkilenerek Dev-Genç saflarında anti-faşist devrimci mücadelede yer aldı.

Müslüm Çakıcı sadece Liseli Dev-Genç mücadelesinden değil, dönemin tüm militan Dev-Genç’lileri gibi o da işçi sınıfı hareketlerinde, gecekondu halkının konut mücadelesinde aktif olarak yer aldı. Bu mücadeleler sürecinde defalarca faşist saldırılara uğradı. Yılmadan mücadelesine devam etti.

1977 yılında Dev Genç’in üçe bölünmesinden sonra Müslüm Çakıcı THKP/C Otonom Dev-Genç saflarında yer almıştır. O, Otonom Dev-Genç’in mücadelesinde ve örgütlenmesinde önde gelen militanlardan biri olmuştur.

Müslüm Çakıcı, 1977 1 Mayıs’ında Taksim Meydanı’nda yaşanan katliamda kıl payı kurtulmuştur. Daha sonraki yıllarda yine Taksim Meydanı’nda üniversite öğrencilerine yönelik silahlı faşist saldırıda kolundan yaralanmıştır. Yaralı olmasına karşılık bir kaç gün sonra arkadaşlarını yalnız bırakmamak için katıldığı eylemde polis tarafından gözaltına alınmış ve işkence görmüştür.

Müslüm Çakıcı ezilen emekçilere, ezilen halklara yakınlığıyla, arkadaşlarına ve yoldaşlarına bağlılığıyla, cesareti ve ataklığıyla kısa zamanda mücadelede ön plana çıkmıştır.

1970’li yılların militan anti faşist mücadelede ön saflarda yer alan Müslüm Çakıcı, resmi ve sivil faşistlerin düşmanlığını da kazanmıştır. Bundan dolayı çok defa gözaltına alınmış ve işkenceler görmüştür.

Müslüm Çakıcı son olarak 1980 Mayıs sonlarında gözaltına alınmış ve on beş gün işkencede kaldıktan sonra serbest bırakılmıştır. Bu gözaltıdan bir iki hafta sonra Çeliktepe’de bir kahvehane araması sırasında devrimciler ve polisler arasında çıkan çatışmada polislerden yaralananlar olması nedeniyle başlatılan operasyonda Müslüm Çakıcı ve onun oturduğu bölgedeki bir çok devrimci şüpheli olarak gözaltına alınmıştır.

Gözaltına alınanlar götürüldükleri 2. Şube (Sansaryan Han) ve 1. Şube’de (Gayrettepe) kahvehane sahibi ile yüzleştirmiş, kahvecinin “olayı yapan bunlar değildi” ifadesiyle serbest bırakılmışlardır.

Polisler daha yakın zamanda gözaltına aldıkları Müslüm Çakıcı’ya bir şey sormamıştır. Diğer devrimciler bu olaya tanıktır. Polislerin Müslüm Çakıcı’yı hiç bir şey sormadan öylece serbest bırakmaları, ona yapılacak bir tuzağın hazırlığının olduğu sonradan anlaşılacaktır.

Müslüm Çakıcı, polislerin onu tekrar serbest bırakmalarının ardından “polis artık beni aramıyor” düşüncesiyle öncesinde gidemediği evine daha rahat gitmeye başlamıştır.

Bundan sonra sivil faşistler, polisin verdiği bilgiyle Çeliktepe’deki evinin yakınlarında Müslüm Çakıcı’ya pusu kurmuş ve 19 Haziran 1980’de onu katletmişlerdir.

Devrimci anısını ve mücadelesini saygıyla anıyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.