ODAK: Hamza Yalçın’dan Erdoğan ve Interpol’e karşı dava

0
2113

Interpol kararının emsal olmasını umuyoruz, kazanırsak Interpol tarihinde ilk olacak:

Dergimiz başyazarı Hamza Yalçın, Erdoğan hükümetine ve Interpol’e karşı tazminat davası açtı. Süreci, savunmayı gönüllü üstlenen avukatlardan ünlü İspanyol eski yargıç Baltazar Garzón yürütüyor. Geçmişte Şili diktatörü general Pinochet’in tutuklamasını sağlamış olan Baltazar Garzón Interpol davalarında dünyada en yetkin hukukçulardan birisi olarak biliniyor. Garzón Wikileaks kurucusu ve Ekvator Büyükelçiliği’nden dışarı çıkamayan Julian Assange’ın da davasına bakıyor.

İlk aşamada Yalçın’ın tutukluluk haline son verilmesini sağlayan Garzón sonraki adımla da Interpol kararının kaldırılmasını elde etmişti. Garzón İsveçli gazeteci Robin Olin ile 13 Ocak’ta yaptığı görüşmede* Hamza Yalçın hakkındaki Interpol kararının ifade özgürlüğünün baskı altına alınması ve suç teşkil edecek şekilde manipülasyon olduğunu ileri sürmüş ve “Bu şekilde Interpol kararları çıkarılmasını bir bedeli olmalıdır” demişti. Garzón, 26 Şubat´ta aynı gazeteciye demeç verdi ve kararla Yalçın hakkında Interpol emri çıkarılmasının önünü kestiklerini ileri sürdü.

Yalçın’ın avukatları Erdoğan rejimine karşı açılan davayı geliştirmek için AKP rejimi tarafından İspanya’ya gönderilen dosyanın tamamının kendilerine teslim edilmesini bekliyor. Erdoğan rejimi ise “gizlilik” gerekçesiyle dosyanın avukatlara teslimine izin vermiyor. Yalçın’ın avukatları ise dosyanın tamamına ulaşmak için mücadele ediyorlar.

Kararla ilgili başyazarımıza sorduk:

Odak: Karar hakkında ne demek istersiniz?

Hamza Yalçın: Olumlu görüyorum. Karar, hakkımdaki Interpol kaydının politik amaçlı olduğunu teyid ediyor. Yargı tarafından bana verilen cezalar ne yazık ki hep bu şekilde politik nitelikli.

İlk kez 28 Şubat döneminde 1998 yılında müebbet hapis cezası aldım. Sonraki caza da aynı şekildeydi. Erdoğan kendisinden önceki gerici iktidarların yaptığını devam ettirirken ne mutlu ki engelle karşılaştı. Keşke diğer davaları da uluslararası mahkemelere taşıyabilmiş olsaydım. 28 Şubat günkü gazetede eski cumhurbaşkanlarından Gül bir Twitter mesajında 28 Şubat döneminde mahkum edilen 600’e yakın hükümlü insanın davasının yeniden ele alınması gerektiğini yazmış.**

Umarız Interpol kararının kalkması diğer devrimci ve yurtsever insanların durumu için bir emsal olur. Hükümet, hakkımda İspanya’ya verdiği dosyanın avukatlarıma teslim edilmesine izin vermiyor ki yaptığı hileleri ortaya koyamayalım. Davayı kazanmamız halinde Interpol tarihinde ilk olacağını sanıyorum. Interpol kararı Odak dergisindeki yazılarımla Erdoğan’a hakaret ettiğim, Eğitim ve Dayanışma Hareketi içindeki çalışmalarımla terör propagandası yaptığım iddiasına dayanıyordu. Kararın dayanaklarından birisi de Türkiye’de hakkımda yıllar önce zorla alınmış, mahkeme tarafından geçersiz kabul edilmiş bir ifadenin manipüle edilmesine dayanıyordu. İfade sahibi şahıs durumu açıkladı. Bütün terör propagandası ise Erdoğan’ı eleştirmekten ibarettir.

Baltazar Garzón Odak’tan dava konusu yazılarımı okuduktan sonra kendisinin, İspanyol gazetesi El Pais’te Erdoğan’ı daha sert eleştiren yazılar yazdığını, o zaman asıl kararın kendisi hakkında çıkarılması gerektiğini açıkladı. Kaldı ki Erdoğan’ın kendisi her gün muhaliflerine küfrederken onu eleştirenler hakkında dava açıyor. Son olarak “Saraydaki padişah bozuntusu” sözü etti diye HDP milletvekilini Ahmet Yıldırım’ı devlet büyüğüne hakaretten mahkum ettirdi. Yıldırım’ın milletvekilliği de düşürüldü biliyorsunuz.

Odak: Interpol kararlarının bu şekilde artmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Hamza Yalçın: Erdoğan’ın adamları, Interpol kararlarıyla muhaliflerin yurt dışındaki hareketlerini kısıtlamayı amaçladıklarını ifade etmişlerdi. “Artık öyle ellerini kollarını sallayarak gezemeyecekler” demişlerdi. Ayrıca Erdoğan, iktidarını korumak için bir iç savaşa göre hazırlık yapıyor. Bir yandan dinci çeteleri eğitirken diğer yandan ise muhtemel bir iç savaşta direnebileceğini tahmin ettiği devrimcileri ve yurtseverleri özellikle seçip onlar hakkında Interpol arama emirleri çıkarttırmış. Bu arada çevreye korku yaymak için aranan sayısını fazla tutmuş.

Erdoğan rejiminin verdiği Interpol kararlarının geçersiz hale gelmesi için çalışmak gerekiyor. Interpol’ün ve yetkililerin insanlar hakkında bu tür gelişigüzel kararlar yayınlamanın bir bedeli olduğunu görmeleri gerekiyor. Ayrıca ben Erdoğan hakkında Interpol kararı çıkmasını da bekliyorum. Adam geldiği yere hile ile gelmiş. Diploması yok. 1 Kasım 2016 seçimlerini terörle aldı. Kürtlere karşı çok suç işledi. Suriye’de akıtılan kanda onun eli var. 2017 askeri darbe teşebbüsünde ölenler onun yüzünden öldüler. Çünkü Erdoğan darbe teşebbüsünü bildiği halde kullanmak için önlemedi. 16 Nisan 2017 referandumunu kaybettiği halde hile yapıp kazandım diye ilan etti. Şimdi Afrin’e saldırısı da teröristçe bir saldırıdır. Aslında onun çoktan uluslararası mahkemeler tarafından yargılanması gerekir. Fakat işgalci ABD emperyalistlerinin kendi hedeflerini meşrulaştırmak, emperyalist politikaları insanlık namına göstermek için Erdoğan gibi bir bahaneye de ihtiyaçları var.

* http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1007735?programid=1300

** http://www.hurriyet.com.tr/gundem/abdullah-gulden-28-subat-mesaji-40756418

Röportaj: 01.03.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.