400 bin doz Sputnik aşısı “kayıp”

0
471

Rusya’dan aylar önce alınan ve kullanılmayan 400 bin doz Sputnik V koronavirüs aşısının akıbeti belli değil.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Nisan 2021 tarihinde “En kısa sürede Sputnik V aşısı ülkede kullanıma başlanacak. 6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Mayıstan itibaren aşıların ilk etabının geleceğini söylemek istiyorum” ifadelerini kullanmış, aynı gün Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Sputnik V aşısı için acil kullanım onayı verildiğini duyurmuştu.

Bakan Koca, 23 Haziran 2021 tarihinde de “400 bin doz Sputnik V aşısının ülkeye geldiğini” açıklamış ancak daha sonra bu aşılarla ilgi bilgi edinilememişti. Sağlık Bakanı’nın bahsettiği 50 milyon doz aşı ise ülkeye hiç gelmedi.

CHP Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Sputnik V aşısının akıbetini sır gibi sakladığını vurgulayarak, konuya ilişkin soru önergelerinin de yanıtsız bırakıldığını belirtti. BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan Emir şunları söyledi:

“Sputnik V aşısının akıbetini defalarca sorduk. Aşının ve aşılamanın son derece az olduğu süreçte Sputnik V aşısının gelecek olmasından memnuniyet duymuştuk. Bu aşının gelmesi o dönemde ülkemiz için çok iyi olacaktı. Ancak bu konuda da yine birçok beceriksizlik yaptılar. Aşılarının akıbeti konusunda bir bilinmezlik söz konusu. Defalarca sorduk ama söylemediler. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarına göre bu aşılar kullanılmadı. Ancak aşılara ne kadar ödendi? Türkiye’de de bir aracı firma üretecekti ve bu şirkete finansal destek sağlandı mı? Bu aşılar neden uygulanmadı? Tüm bu soruların cevaplanması ve toplumun aydınlatılması gerekiyor. Bu aşılar kayıp mı? Çöpe mi atıldı? Kullanıldıysa ne zaman ve kimlerde kullanıldı? Tüm Covid-19 aşılarıyla ilgili sorular yanıtlanmalı.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut da konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, “Sputnik V aşısının şöyle bir özelliği var, A ve B şişeleri farklı. Yani iki raphel dozları birbirinden farklı. Sputnik V’de A ve B aşıları 21 gün, 28 günlük aralardan sonra yapılıyor. Orada şöyle bir durum var; A aşısını aldılar, B aşısını tedarik edemediler. Yani halkımızın anlayacağı dille bir benzetme yaparsam; ayakkabının sol tekini aldılar, sağ teki yok. Bu nedenle de aşı kullanılamadı. Parası geri alındı mı, geri iade edildi mi bunları Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.