ABD’de polisin boğarak öldürdüğü siyahi hakkında: “400 yıllık ırkçılık”

0
1037

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, polisin geçtiğimiz günlerde boğarak öldürdüğü siyahi hakkında, “Bu mesele, bu 5 dakikayla sınırlı değil. 400 yıllık bir ırkçılık” yorumunu yaptı.

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde beyaz bir polis, siyahi bir vatandaşın boynuna diziyle 5 dakika boyunca basarak onu boğarak öldürmüştü. Siyahi vatandaşın öldürülme anına ilişkin yayınlanan videoda, polisin tüm uyarılara rağmen George Floyd isimli kişinin boğazını sıkmayı bırakmadığı görülmüştü.

46 yaşındaki George Floyd’un öldürülmesi sonrasında binlerce insan olayı protesto etmek için yürüyüş düzenlemiş, yapılan gösteriye de polis biber gazı ile müdahale etmişti.

Olayın yankıları devam ederken Minneapolis’in Demokrat Partili Belediye Başkanı Jacob Frey, katıldığı CNN yayınında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Frey, şu açıklamaları kaydetti:

“Şimdi dürüst olmamız ve harekete geçmemiz gerekiyor. Bu video korkunç. Beyaz bir polis görevlisi, tam 5 dakika boyunca, elleri kelepçeli ve tehdit oluşturmayan bir siyahın boynuna diziyle basıyor. Ani bir karar vermek zorunda olduğunuz birkaç saniyelik bir olaydan bahsetmiyoruz. 5 dakika, yani 300 saniyenin herhangi bir anında durmaya karar verebilirdi. Çevresindeki insanları dinlemeye karar verebilirdi. Son 36-48 saattir kendime şu soruyu soruyorum. George Floyd’u öldüren kişi neden hapiste değil? Ve bu soruya yanıt veremiyorum. Bu yüzden savcıya çağrıda bulundum. Bu yüzden adalet istiyoruz, siyahlar için, George Floyd için kentimiz için adalet arıyoruz. 

Bu mesele yalnızca bu vakayla sınırlı değil. Bu mesele, bu 5 dakikayla sınırlı değil. 400 yıllık bir ırkçılıktan bahsediyoruz.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.